Meny
Sök på Wahlström & Widstrand
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Fina recensioner till Per Wästbergs Gustaf Adolf Lysholm

2013-03-22

Per Wästbergs biografi över den idag alltför bortglömde Stockholmsskildraren Gustaf Adolf Lysholm får fin kritik. ”Så blir Wästbergs bok en minnesteckning över författarlivets djävlighet och skönhet, dess storhet och inskränkthet.” skriver Dagens Nyheter

Författarfoto Per Wästberg Bokomslag Gustaf Adolf Lysholm

”Jag tror mig ha läst nästan allt som Per Wästberg skrivit i bokform. Och jag tvekar inte att säga: detta är hans bästa bok. Den är den mäktiga sammanfattningen av två författarskap: Gustaf Adolf Lysholms och Per Wästbergs eget.”

”Korsbefruktningen mellan dem båda har resulterat i den vackraste och samtidigt illusionslösaste kärleksförklaring en svensk författare ägnat en annan.”
Carl-Johan Malmberg, Svenska Dagbladet

”Men faktum är att Per Wästbergs bok är något av en kärleksgärning. Han lägger örat till Lysholms bröst och finner där ett hjärta i otakt med tiden. Det hör till det sympatiska med Wästbergs bok att han, den upptagne diktaren och världsmannen, ger sig tid att tränga in i Lysholms skymningsvärld och har en så genuin förståelse för särlingens liv och dikt.”

”Här växer boken till ett äreminne över ett bortglömt författarskap och en svunnen litterär epok.”

”Men Wästbergs bok är så mycket mer än en biografi och ett äreminne. Den är ett försök att gestalta de litterära och marknadsmässiga krafter som på förhand bestämmer vilka författare som ska kastas upp bland stjärnorna och vilka som ska störtas ner i fördömelse och glömska.”
Åke Leijonhufvud, Sydsvenskan

”Som alltid skriver Wästberg pregnant och välformulerat. En del sidor i denna bok är som verbala smatterband av eleganta aforismer, försök att ringa in Lysholms egenart.”

”Så blir Wästbergs bok en minnesteckning över författarlivets djävlighet och skönhet, dess storhet och inskränkthet.”
Johan Svedjedal, Dagens Nyheter

”Per Wästberg förmår att skapa ett ytterst levande och mångfacetterat porträtt av denne särling som han själv lärde att känna. Och även om Gustaf Adolf Lysholm förblir en författare för de få är detta på många sätt tragiska livsöde värd all respekt och en uppmärksamhet långt utanför de specialintresserades krets.

Per Wästbergs briljanta stilkonst, sinnet för den talande detaljen och träffsäkra metaforen, gör läsningen till en nästan sinnligt drabbande upplevelse.”
Crister Enander, Helsingborgs Dagblad

”Per Wästberg är en hejare på lovtal.”

”Detta är en oavbrutet stimulerande och vacker bok. Möjligen kan den uppmuntra till ny läsning och nya upplagor – av en av våra mer sällsamma moderna klassiker.”
Magnus Ringgren, Aftonbladet

  • Sveavägen 56
  • Box 3159
  • S-103 63 Stockholm