Wahlström och Widstrand, 2024-01-30

Illustration: Sara R. Acedo

Sommarens böcker 2024 är här – bläddra i katalogen

Jag älskar att Ulf Lundell vill fortsätta att berätta om sina vardagar, och ja (!) faktiskt älskar jag att Tara Selter från Om uträkning av omfång fortfarande är fast i den artonde november.

Claire Keegan som så sparsmakat publicerar sig har skrivit en ny novell, som vanligt oerhört precist, knivskarpt och på pricken fångar den misogyni som fortfarande genomsyrar det irländska samhället.

Vi har också noveller av en ny bekantskap, Diane Oliver (1943-1966) , som varit utgiven i olika litterära magasin och antologier men aldrig i bokform eftersom hon dog i en motorcykelolycka bara 22 år gammal. Om svart vardagsliv i 1940- och 1950-talets USA som rör sig in under skinnet på läsaren.

Horst/Engers Offer var den mest utlånade boken på norska bibliotek under hösten och Lars Myttings Skrapenatta var den mest sålda boken så den norska bokmarknaden har vi täckt fint.

När Gunnar Harding fortsätter med Byron känns det som om han översatt en vän och hos Magnus William-Olsson flödar dikterna såsom sjungna av antika herdar i ett okänt gammalt epos.

Maria Såthe

Litterär chef och förläggare