Wahlström och Widstrand, 2024-04-23

Hösten 2024 – bläddra i katalogen

 

Jag har tidigare i den här spalten skrivit om konsten att sätta ihop en "lista" men jag kan inte låta bli att göra det igen – det är ju bland det roligaste jag vet och det jag gör hela dagarna (nästan i alla fall). Det att vi vill ge ut det bästa inom olika genrer utan att det upplevs som spretigt, och utan att böckerna är för lika varandra eftersom vi då skulle konkurrera med oss själva. Årets höstlista består av allt det jag såg framför mig när jag började på Wahlström & Widstrand för sju år sedan.

Jag vågar säga att Ella-Maria Nuttis debutroman Kaffe med mjölk är en av de mest omtyckta romaner vi gett ut på länge, och nu äntligen är hennes nya roman här.

Och Bruno K. Öijer, jag menar BRUNO K. ÖIJER. En av vår tids främsta poeter har skrivit nytt tio år efter senaste boken.

Nina Björks Under det rosa täcket utkom precis när  jag tagit studenten och skulle ut i världen. Även om det är länge sedan jag öppnade den där träkistan med mina sparade böcker hemma hos föräldrarna vet jag att det är min mest tummade bok.

Camilla Grebe är en av landets mest prisade deckarförfattare och det är alltid en händelse när hon skriver nytt. Philip Teir skriver ett slags brittisk roman som jag tycker så mycket om, en manlig Tessa Hadley.

Olga Ravn är Europas coolaste författare! När jag träffar utländska litterära förläggare runt om i världen och berättar vilka vi ger ut är det nästan alltid Olga som genererar längst oooh.

Cecilia Hansson är den där överraskningen man alltid vill ha på en lista. Jag visste inte att jag var intresserad av Franz Kafka, men Cecilia skriver så smittande att jag nu vill veta allt (kanske gör jag det också efter att ha läst). Att skriva ett slags associativ biografi över en författare vi tror oss veta mycket om och samtidigt på det mest naturliga vis väva in sig själv, det imponerar på mig.

Solvej Balle – det ska bli väldigt roligt att följa Tara Selter ut i världen! Bok ett och två ska ut i både England och USA under hösten. Jag som läst fem böcker kan säga att jag ännu inte förstår vart det hela är på väg men att jag fortfarande är lika fast.

Vi har gjort om formen på vår katalog – vad passar väl bättre än att göra det nu när vi gifter ihop det bästa från det gamla och det nya Wahlström & Widstrand. Till vår stora glädje är det ingen mindre än Sara R. Acedo som tagit fram den. Hon är inte bara en formsäker person utan på riktigt en läsande person, något man märker i allt hon gör.

Välkomna till Wahlström & Widstrand hösten 2024!

Maria Såthe
Litterär chef och förläggare