Wahlström och Widstrand, 2024-02-12

Foto: Daniel Wester

Anna Brynhildsen nomineras till tidningen VI:s litteraturpris 2023

Anna Brynhildsen nomineras till tidningen VI:s litteraturpris 2023 för romanen Vårt eget hala vatten.

Motiveringen:

"Med subtil sinnlighet iscensätter Anna Brynhildsen ett gripande släktdrama, där Förintelsens trauma ekar genom tre generationer svenska, sekulära judar. Den eviga frågan hur man ska leva sitt liv får en särskild ljussättning i skuggan av ett förpliktande arv."

Om Anna

Anna Brynhildsen är bosatt i Malmö. Hon är författare och doktorand i litteraturvetenskap. Hon debuterade 2019 med romanen Alla vill ju hem.

Om boken

Sara, Evi och Mats – tre hörn i samma triangel. Sara och Mats brukar ses på Pivo och dricka öl. Där pratar de om livet, men framför allt om Evi – Saras älskade kusin, Mats dotter. Alla tre brottas både med sina egna svårigheter och med vårdandet av familjehistorien. Mats har bestämt att farmors brev ska skänkas till Judiska museet i Berlin, och under en långhelg där är det meningen att det förflutna ska läggas till ro och framtiden ligga öppen. Lögner och löften löper omlott och nya beslut måste fattas under några vårdagar då allt vänds upp och ner.

Sagt om boken

"Dialogen flyter lätt, ofta med en humoristisk underton – men bråddjupen kan öppna upp sig var som helst." Joel Halldorf, Expressen

"Brynhildsen är en observatör i den högre skolan ...” Maria Schottenius, Dagens Nyheter