Meny
Sök på Wahlström & Widstrand
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Uppsala läser 2013 – Therése Söderlinds roman Vägen mot Bålberget

2013-08-26

”Uppsala läser” är ett projekt där tanken är att många läser samma bok, fördjupar sig i den och diskuterar den tillsammans. I år läser Uppsala Therése Söderlinds kritikerrosade bok Vägen mot Bålberget, en suggestiv berättelse om häxförföljelser i Ångermanland.

Författarfotot Therese SöderlindUnder hösten finns möjlighet att delta i olika programpunkter kring boken. De är tänkta att på olika sätt belysa romanens innehåll.

UNT:s Litteraturkritiker John Sjögren och Merete Mazzarella berättar om hur de kritiskt läst boken.

Författaren Therése Söderlind kommer i ett samtal med Ulrika Knutson ge oss möjlighet att få veta hur hon tänkt.

Linda Oja, historiker och författare till boken Vad hände sen? berättar om sin forskning om vad som hände efter de stora häxprocesserna.

Ulf Palmenfelt, professor i etnologi och folkloristik vid Högskolan på Gotland och Bergen guidar oss genom gammal folktro.

Urban Morén berättar från sin kommande doktorsavhandling om sambandet mellan Shakespeares Puck och Söderlinds bjära – ”Häxans” vänner i nöden.

Utgivna böcker

  • Vägen mot Bålberget

    En sommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter upp på Bålberget nära Ångermanälvens utlopp i havet. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket är kulmen på en kaotisk period som...

  • Norrlands svårmod

    Anna växer upp i Ringarkläppen med mor, far och två äldre bröder. I samband med en älgjakt försvinner brodern Charlie spårlöst, vilket kommer att förändra familjens liv för alltid. Den...

  • Sveavägen 56
  • Box 3159
  • S-103 63 Stockholm