Wahlström och Widstrand, 2023-01-31

De kan få Dublin Literary Award - här är årets nominerade

Bonnier Garmus, Claire Keegan och Amor Towles nomineras till Dublin Literary Award för sina böcker Lektioner i kemi, Små ting som dessa samt Lincoln Highway. Prismottagaren tillkännages den 25 maj.

Om priset

Dublin Literary Award är ett pris som delas ut årligen och belönar en författare med en roman som är skriven på engelska eller översatts till engelska. Priset sponsras av staden och administreras och röstas fram av Dublins bibliotekarier.

Läs mer om priset och årets nominerade författare.

Om Lektioner i kemi

Översättning Sofia Nordin Fischer

Denna hyllade och prisade roman tar oss med till Kalifornien på 1960-talet. Elizabeth Zott är kemist, ensamstående mamma och stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Elizabeth lär inte bara hur man lagar mat, utan också kemins lagar och hur man ändrar status quo. Hon lär kvinnorna att en kvinnas plats är ute i världen.

Bonnie Garmus, född i Kalifornien 1957, är copywriter inom områden som teknologi, medicin och utbildning. Hon är öppet vatten-simmare och roddare. Bonnie Garmus är numera bosatt i London.

Om Små ting som dessa

Översättning Marianne Tufvesson

En liten flicka skickas till fosterföräldrar utan att veta när hon kommer att återvända. I främlingarnas hus får hon för första gången uppleva vad trygghet och kärlek är. Det tredje ljuset räknas idag som en modern klassiker och är en konstant bästsäljare på Irland. 

Bill Furlong beger sig en tidig morgon, strax innan jul, till klostret utanför staden för att leverera kol, men innan dagen är slut har han konfronterat mörkret och tystnaden i en stad som kontrolleras av kyrkan. Små ting som dessa är den fristående uppföljare vi väntat på i elva år. 

Claire Keegan, född 1968, är en författarnas författare och räknas till en av de främsta på Irland. Keegan lever ett ostört liv på landsbygden, och när hon skriver en roman eller novellsamling om hundra sidor vart tionde år så är det en händelse.

Om Lincoln Highway

Översättning Jan Hultman och Annika Hultman-Löfvendahl

I juni 1954 körs artonårige Emmett Watson hem till Nebraska av fångvaktaren på arbetslägret där han precis avtjänat femton månader för ofrivilligt dråp. Hans mor är sedan länge ute ur bilden, hans far har nyligen gått bort, och familjegården är utmätt av banken. Emmetts plan är att ta med sin åttaårige lillebror, Billly, till Kalifornien för att börja om på nytt. Väl framme i Nebraska upptäcker Emmett att två av hans vänner från lägret har gömt sig i bagageutrymmet på fångvaktarens bil. Tillsammans har de gjort upp en helt annan plan för Emmetts framtid, en som kommer att ta dem på en ödesdiger resa i motsatt riktning: till New York City.

Lincoln Highway utspelar sig under tio dagar och är berättad ur flera perspektiv. Med sin mångfacetterade litterära stil förser Towles läsaren med nya, fantastiskt välskildrade miljöer, karaktärer och teman.

Amoor Towles har skrivit de bästsäljande romanerna Artighetsreglerna och En gentleman i Moskva som tillsammans sålt i över 4 miljoner exemplar och översatts till mer än 30 språk. Barack Obama och Bill Gates är båda stora entusiaster av Towles romaner.