Wahlström och Widstrand, 2023-10-24

Foto: Apple TV+

Succéromanen Lektioner i kemi av Bonnie Garmus nu som tv-serie

Bonnie Garmus älskade och prisade roman Lektioner i kemi finns nu som tv-serie på Apple Tv+. Huvudrollen som kemisten Elizabeth Zott görs av Oscarsvinnaren Brie Larsson. Vi får följa Elizabeths liv och hennes oväntade väg till att bli en stjärna i ett av Amerikas mest populära matlagningsprogram.

Lektioner i kemi – klipp ur tv-serien

Vetenskap, matlagning, drömmar och kampen för att förverkliga dem

Det är 1960-talet. Den begåvade och ambitiösa kemisten Elizabeth Zott arbetar på ett laboratorium i Kalifornien. Arbetsplatsen ligger inte direkt framkant när det kommer till jämställdhet. Elizabeth motarbetas av sina manliga kollegor som stjäl hennes forskning. Hon förälskar sig i vetenskapsmannen och Nobelpristagaren Calvin Evans och blir gravid. När olyckan drabbar och Elizabeth bryskt lämnas ensam som ogift mor, passar man på att avskeda henne.

Men Elizabeth är inte en kvinna som ger upp, snart är hon stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Här lär hon inte bara hur man lagar mat, utan också kemins lagar och hur man ändrar status quo. Hon lär kvinnorna att en kvinnas plats är ute i världen.

”Matlagning är en riktig vetenskap. Faktum är att det är kemi.” Genom att applicera sina vetenskapliga kunskaper på matlagning öppnar Elizabeth nya dörrar och blir något oväntat en framstående tv-kock som trollbinder och lyfter kvinnor överallt.

Lektioner i kemi är översatt  av Sofia Nordin Fischer.

Foto: Serena Bolton

”Feministisk kamp på hög nivå, kryddad med mycket humor och intelligens.” Aftonbladet, årets bästa böcker

”… en riktig smällkaramell till debut. Den är smart, mörk, drabbande och framför allt väldigt underhållande.” Göteborgs-Posten, årets bästa böcker

Debuterade som 64-åring

Bonnier Garmus flyttade till London 2017 och tecknade upp sig på en skrivarkurs och där mötte hon också sin agent. Det brittiska förlaget Transworld stod senare som segrare i budgivningen för att ge ut boken. Anmärkningsvärt är också att hon debuterade som 64-åring, väldigt ovanligt i en bransch där man är fixerad av ungdom. Bonnie Garmus i en intervju i Bookseller: "Det känns underbart att ha nått detta mål i denna ålder".

Utnämnande:

  • The British Book Awards 2023: Årets författare
  • Waterstones: Årets författare
  • Barnes & Nobel: Årets författare
  • Goodreads: Årets debut
  • Amazon: Årets bok