Wahlström och Widstrand, 2022-01-25

Foto: Ruth Connolly, Serena Bolton

Observer: Årets bästa romandebutanter 2022

Nio år i rad har ett antal journalister och redaktörer på tidningen Observer tillbringat de sista veckorna före jul med näsan i en mängd kommande debutböcker skrivna av författare från Storbritannien och Irland. Nu har läsarpanelen valt ut sina favoriter och två av författarna utkommer med sina böcker på Wahlström & Widstrand: Bonnie Garmus och Emily Pine. Till Observers årets bästa-lista.

Först ut på svenska är Bonnie Garmus med Lektioner i kemi. Romanen tar oss med till Kalifornien på 1960-talet. Elizabeth Zott är kemist, ensamstående mamma och stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Elizabeth lär inte bara hur man lagar mat, utan också kemins lagar och hur man ändrar status quo. Hon lär kvinnorna att en kvinnas plats är ute i världen.

Bonnie Garmus, född i Kalifornien 1957, är copywriter inom områden som teknologi, medicin och utbildning. Hon är öppet vatten-simmare och roddare. Bonnie Garmus är numera bosatt i London.

I månadsskiftet maj/juni utkommer Emelie Pine med sin romandebut Ruth & Pen. En dag, en stad, två kvinnor: Ruth och Pen. Ingen känner den andra men båda har hjärtan att lätta och viktiga beslut att fatta. En roman om tvåsamhet, barnlöshet och psykisk ohälsa men också om försoning och om att hitta sin plats i världen.

Emelie Pine, född 1977 i Dublin, är professor i modernt drama vid University College Dublin, Irland. Emilie Pine har tidigare givit ut den prisbelönta och hyllade essäsamlingen Allt jag inte kan säga.