Wahlström och Widstrand, 2021-09-12

Foto: Tommi Tuomi

Kvinnor jag tänker på om natten – finsk succébok nu på svenska

Kvinnor jag tänker på om natten har i nästan tre år legat på den finska bästsäljarlistan och rättigheterna är sålda till femton länder. Nu finns Mia Kankimäkis succébok översatt till svenska av Camilla Frostell.

Självbiografi, reseskildring och kvinnohistoria

Vad kan en ensamstående och uppgiven kvinna fyrtio plus som lider av sömnlöshet och huvudvärk göra med sitt liv? Gå i historiska kvinnors fotspår: orädda upptäcktsresande, begåvade författare och passionerade konstnärer. Mia Kankimäki säger upp sig från sitt jobb och hyr ut lägenheten för att resa till Tanzania och följa Karen Blixen; hon reser till Japan för att se hur den världsberömda konstnären Yayoi Kusama lever.

I Florens söker hon bortglömda renässanskonstnärer på Uffizierna. Kankimäki inspireras av äldre tiders äventyrare, som Nellie Bly, amerikanskan som 1890 reste jorden runt på 72 dagar med bara en handväska som bagage. Om de här kvinnorna klarade sig i världen för hundra år sedan, varför inte hon?

Kvinnor jag tänker på om natten är en blandning av reseberättelse, självbiografi, hejdlös kvinnohistoria och en bok för alla som någonsin velat resa till de platser de läst om.

Om Mia Kankimäki

Mia Kankimäki har skrivit två kritikerrosade och bästsäljande böcker där hon blandar reseberättelse, memoar, biografi och kvinnohistoria. Hon är bosatt i Helsingfors när hon inte reser för research till fler böcker.

Sagt om boken:

"Sommarens underbaraste läsning" Jenny Lindh, Dagens Nyheter

"Vilken sällsynt pärla till läsupplevelse! Och jag tänker lite vemodigt att hädanefter kommer alla andra böcker att kännas som meningslösa tidsfördriv." Kerstin Westin, Alingsås Tidning

Samtal om böcker – bokcirkel

Lyssna på podden Samtal om böcker

I avsnittet bokcirklar Fatima Bremmer (Ett jävla solsken) och Sofia Rönnow Pessah (Männen i mitt liv) med programledare Lisa Tallroth om Kankimäkis bok Kvinnor jag tänker på om natten. Vilken slags liv är möjligt för en kvinna 40+, utan barn, man eller anställning? Författaren Mia Kankimäki söker svaren hos kvinnliga pionjärer i historien och hittar kanske urkällorna till alla peppiga livscoachråd?

Kvinnor jag tänker på om natten

Kära nattkvinnor!

Jag sitter och skriver det här till er uppe på vinden hos mina föräldrar, för jag är så upphetsad att jag är på väg att krypa ur mitt eget skinn. Jag är en ogift kvinna på fyrtiotvå år som lider av sömnlöshet, huvudvärk, allmän frustration och skov av nedstämdhet, och nu undrar jag vad kvinnor som jag egentligen borde göra med sitt liv. Inreda sitt hem? Få hysteriska anfall över att inte kunna förverkliga sin egentliga uppgift att vara hustru och mamma?

Nej, självklart inte, vi lever ju trots allt inte på 1800-talet. Men det är kanske just därför, för att »allt« är möjligt för dagens kvinnor, som det känns så överraskande svårt att ta kontroll över sitt liv. Hur ska jag kunna veta på vilket sätt jag bäst tar vara på detta mitt enda liv? Jag behöver inspiration, förebilder, praktiska råd. Nattkvinnor som visar mig vägen!

Vilket otroligt mod ni visade! Ni lät er inte nedslås av depressioner, huvudvärk, era föräldrars död eller mindre lyckade äktenskap – ni bestämde er för att göra det ni hade lust med, vad folk än tyckte.

Ni var alla medelålders kvinnor som hade tröttnat på er tillvaro och bröt er loss etthundrafemtio år innan det blev på modet. På grund av er ska jag försöka ta mig ner från den här vinden så fort jag bara kan.

Er tillgivna

Mia Kankimäki