Wahlström och Widstrand, 2021-12-03

Johan Theorin medverkar i podden Samtal om böcker

Till många läsares glädje var inte det sista bladet skrivet i Johan Theorins Ölandssvit. Det är åtta år sedan den fjärde boken Rörgast kom ut. Nu är Johan Theorin aktuell med den nya femte delen i serien – Benvittring som nyligen nominerades till en av årets bästa kriminalromaner. Vi möter åter den gamle skutskepparen Gerlof Davidsson som blir indragen i mörka hemligheter och ond bråd död.

Läs en intervju med Johan Theorin

–  Jag tror att jag är rätt lik mig som författare, då och nu. Jag är historieberättare och skriver historier på ungefär samma sätt. Kanske är Benvittring en lite mer avancerad historia, med olika trådar som slingrar sig runt varandra innan de knyts ihop mer och mer när slutet närmar sig.

Lyssna på podden Samtal om böcker

Benknotor på en öländsk stenstrand är precis en sådan sak som Johan Theorin går igång på. Liksom hans 86-årige, still going strong sjökapten Gerolf, tillbaka i femte delen av Ölandssviten. Och här finns allt Johan Theorin gillar: mustiga skrönor, sjöfartshistoria, krångliga relationer och gamla oförätter.

Om Benvittring

En gammal man dör när ett värn av stenblock vräks ner över honom på en ödslig öländsk strand. På marken har han hunnit lägga en krans av rosor och en bunt gulnade kärleksbrev. Under fynden hittar kriminalinspektör Tilda Davidsson benrester av en sedan länge försvunnen man som sist sags i livet tillsammans med hennes släkting, den pensionerade skutskepparen Gerlof.

Gerlof är sjuk och kraftlös, men måste ändå ta reda på varför en nästan glömd tragedi fortfarande skapar rädsla och hat. Hat så starkt att mordet på stranden bara är början.

Om Johan Theorin

Johan Theorin har sedan debuten med Skumtimmen etablerat sig som en av våra mest originella och hyllade spänningsförfattare. Han har belönats med såväl svenska som internationella priser och översatts till till 25 språk.