Wahlström och Widstrand, 2022-12-21

Foto: Sara Mac Key

Jenny Tunedal prisas av Svenska Akademien

Jenny Tunedal tilldelas Bellmanpriset 2022. Priset, som delas ut av Svenska Akademien, instiftades av Anders och Emma Zorn 1920 och ska tilldelas "en framstående svensk skald".

De senaste årens mottagare av Bellmanpriset har varit Tua Forsström (2018), Gösta Ågren (2019), Eva Runefelt (2020) och Åsa Maria Kraft (2021). Prissumman är 250 000 kronor.

Om Jenny Tunedal

Jenny Tunedal är född i Malmö och numera bosatt i Skärholmen. Som översättare har hon arbetat med böcker av Sylvia Plath, Anne Sexton, Claudia Rankine, Etel Adnan och Emily Berry. Jenny Tunedal har även under många år arbetat som litteraturkritiker och som lärare vid masterprogrammet i Litterär gestaltning på Akademin Valand i Göteborg. Hon är numera verksam som förläggare. I mars utkom hennes senaste diktsamling Dröm, baby, dröm, som nominerades till Augustpriset för Årets svenska skönlitterära bok 2022.

Dröm, baby, dröm

Dröm, baby, dröm är dikter av det stoff som sorgen vävas av: kärleken, döden och längtan. Språket, molnen, husdjuren. Den oändliga barndomen. En människa som inte kan sluta sörja: Vad är det hon sörjer, egentligen? Alla de dödas död eller bara den egna oförmågan att leva? En orättvis värld eller en gammal barndom? En förälder eller en omöjlig kärlek? Vad ska hon göra med all sorg? Gå i terapi?