Wahlström och Widstrand, 2018-12-28

Foto: Zhang Lei

Amos Oz har avlidit efter en tids sjukdom

Den israeliske författaren Amos Oz är död. Han blev 79 år och efterlämnar fru och tre barn.

Amos Oz föddes i Jerusalem 1939 och var en av Israels mest framstående, inflytelserika och älskade författare. Hans namn förekom ofta i Nobelprissammanhang. Ett tjugotal av hans böcker har översatts till svenska.

Amos Oz har tidigare utforskat en av vår tids stora ödesfrågor, drivkrafterna bakom fanatism och extremism, i Hur man botar en fanatiker. Den har blivit en modern klassiker och delas varje år ut till Sveriges gymnasieskolor genom stiftelsen Teskedsorden.

I Kära fanatiker skildrar Amos Oz tio år senare återigen till fanatismen. Boken består av tre nyskrivna essäer som alla är sprungna ur Amos Oz föreläsningar. De är skrivna med en känsla av brådska och angelägenhet – än finns tid att tillsammans skapa en bättre framtid innan fanatismen tar över. Essäerna bildar en vädjan om försoning som kastar ett nytt ljus över Israel, judendomen och villkoren för vår mänskliga existens.

"Historien om Judas har förbryllat mig sedan tonårstiden." Amos Oz

Ett decennium efter världssuccén En berättelse om kärlek och mörker återvände Amos Oz till romankonsten med Judas, en mäktig och mångbottnad berättelse som spänner över den unga staten Israels våldsamma historia – om misstag, åtrå och obesvarad kärlek. Judas blev Amos Oz sista bok.

"Judas är en klassisk och i ordets bästa bemärkelse tänkvärd roman, skriven med lätt hand och – föreställer jag mig – tungt hjärta. Med den både befäster och aktualiserar Amos Oz sin kandidatur till Nobelpriset i litteratur." Björn Wiman, Dagens Nyheter