Wahlström och Widstrand, 2019-06-12

Foto: Lina Ikse

Västra Götalandsregionens kulturpris till Lina Ekdahl

Lina Ekdahl belönas med Västra Götalandsregionens kulturpris med motiveringen; "Lina Ekdahl skapar kö till poesin, hon får skriva autografer. Det är konsekvent och överraskande, innerligt och abrupt, på liv och död."

Kulturpriset har delats ut sedan 2004 och går till olika personer med koppling till Västra Götalandsregionen som gjort en betydande insats för kulturen. Bland tidigare pristagare finns Jan Lööf, Carolina Falkholt och Ruben Östlund. Prissumman ligger på 150 000 kronor.

Om Lina Ekdahl

Lina Ekdahl är född 1964, hon är poet och dramatiker, bosatt i Göteborg. Sedan 1984 har hon läst sina dikter inför publik, i och utanför Sverige. Hon debuterade i bokform 1994 med diktsamlingen Fram på dagen. 2018 utkom hennes sjunde diktsamling Fyrahundrafyrtio år . Hennes poesi är översatt till bl.a. tyska, ukrainska, spanska och khmer.

Hon skriver dramatik för barn och vuxna, libretto till körverk. Bland annat har hon skrivit för Folkteatern, Stadsteatern, Backateatern och Masthuggsteatern i Göteborg, samt för Regionteatrarna i Uddevalla, Borås, Varberg och Växjö.

Lina Ekdahl har genom åren samarbetat med konstnärer och musiker i en rad olika projekt, utställningar, föreställningar och på skiva.

Tidigare priser

2017 fick hon Sveriges Radios novellpris för novellen Rent bord. 2016 fick hon och Emma Hanquist Castorpriset för Vi smular vi härmar en gök. 2010 belönades hon med Gustav Fröding-sällskapets lyrikpris och 2009 med Werner Aspenström-priset.

Om Fyrahundrafyrtio år

Fyrahundrafyrtio år är en trampande, upprepande, drastisk, sorglig, ömsint vandring i denna era av tid. Där ett uppbrott har skett, där bilden är fel, där allt studsar tillbaka. Baka. En vilsen röst rör sig i utkanterna. Hon känner inte igen sina händer, sin längtan, sin humor, sina tankar, sitt sätt att röra sig, sina konturer. Fartyg glider förbi, rönnbär mognar, människor ropar. Att försöka är det enda man kan göra, det vet hon.