Wahlström och Widstrand, 2018-10-22

Foto: Mark Vessey

Tessa Hadley, aktuell med Syskonen, besöker Sverige

Den hyllade brittiska författaren Tessa Hadley, aktuell med Syskonen, besöker Sverige i veckan. Tessa Hadley, född 1956, har skrivit i hela sitt liv, men romandebuten skedde först vid 46 års ålder.

– Jag försökte skriva andra människors böcker, skriva som författarna jag älskade och vördade, men det jag producerade blev förstås… bristfälligt. Inte förrän i fyrtioårsåldern förstod jag att jag måste skriva mina egna böcker, förklarar Tessa Hadley generat i en intervju i Dagens Nyheter.

Det har totalt blivit sex romaner och tre novellsamlingar. Syskonen är hennes första bok som översatts till svenska. Handlingen kretsar kring fyra syskon som semestrar i sin barndoms stuga. Några med respektive och några utan. Nuet och det förflutna glider in i och påverkar varandra tills allt är förändrat.

Tessa Hadley berättar vidare för Greta Thurfjell i Dagens Nyheter att hon älskar Ingmar Bergman och att hon inspirerats av honom i sitt skrivande:

– Jag älskar Ingmar Bergman! Jag älskar ”Fanny och Alexander”, och Liv Ullmanns scener i ”Scener ur ett äktenskap” är bland det bästa jag sett.

Tessa Hadley gör två framträdande i Sverige

Den 23 oktober kl 19.30 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, i samtal med Malin Ullgren.

Den 25 oktober kl 19.00 på Stadsbiblioteket i Malmö, i samtal med Yukiko Duke.

Röster om Syskonen:

”Äntligen!, vill jag utropa, men det vore missvisande för jag har inte gått och väntat på något. Jag visste inte att jag längtade efter Tessa Hadley förrän jag fick ”Syskonen” i min hand.” Therese Eriksson, Svenska Dagbladet

”Jag har precis läst varenda bok av Tessa Hadley efter att ha avslutat Syskonen. Hadley vet vad som händer inom människor och har en psykologisk insikt som är sällsynt. Hon är en av vår tids bästa författare.” Chimamanda Ngozi Adichie

”Alltid när jag läser Tessa Hadley tänker jag: ’Vilken klok kvinna!’ Jag tycker att hennes böcker är genuint trösterika, speciellt när det kommer till de stora frågorna: man och kvinna, kärlek och äktenskap, det politiska kontra det privata, barn och vänskap. Och sedan är det själva meningarna, så precisa och tilldragande vackra, ofta försåtliga, ibland roliga, ibland förödande, men alltid exakt utförda. Få författare ger mig sådant bestående välbehag.” Zadie Smith