Wahlström och Widstrand, 2022-11-02

Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Solvej Balle tilldelas Nordiska rådets litteraturpris 2022

Den danska författaren Solvej Balle belönas med Nordiska rådets litteraturpris 2022 för romanen Om uträkning av omfång. Priset delades ut under en ceremoni i Helsingfors den 1 november. Ur motiveringen:  "Solvej Balle levererar med Om udregning af rumfang ett mästerverk i tiden. Verket är Solvej Balles stora comeback, inte bara till dansk och nordisk skönlitteratur, utan till europeisk skönlitteratur".

Om uträkning av omfång utkommer på svenska hösten 2023. Översättning av Ninni Holmqvist.

Maria Såthe, litterär chef och förläggare:

”Det här är stor romankonst som lär oss att se världen och varandra med nya ögon. Om uträkning av omfång är skriven nu men det känns som att läsa en klassiker.”

Om romanen

Om uträkning av omfång handlar om Tara Selter som bor i Frankrike med sin man Thomas. De handlar med antikvariska böcker. Den 17 november åker hon till en antikmässa, tar in på hotell, köper böcker och besöker några vänner. Där bränner hon sig på handen. Nästa morgon upptäcker hon att tidningarna i hotellmatsalen fortfarande är från den 17:e och att samma saker händer som dagen före. Böckerna hon köpte är borta och hon går för att köpa dem igen. Sedan reser hon hem. Thomas undrar varför hon kommer redan och Tara förstår att hon är den enda som upplever den 18 november.

Tiden står stilla i världen, vädret är detsamma, alla gör samma saker dag efter dag. Varje dag förklarar Tara för Thomas vad som hänt och varje dag tror han henne. Såret på hennes hand läker och hennes hår växer. Det visar att tiden fortsätter gå för henne. Till slut tröttnar Tara på att varje dag förklara samma saker för Thomas. Hon flyttar in i gästrummet. Han saknar henne inte eftersom han tror att hon ska komma hem nästa dag, den 18 november. Tara inleder olika strategier för att stå ut. Hon hyr ett hus där hon är på dagarna, hon köper en stjärnkikare och gör sig till vän med himlavalvet, hon sätter ett streck i dagboken för varje dag som går och när 17 november närmar sig reser hon till samma mässa och tar in på samma hotell.

Om författaren

Solvej Balle är född 1962 och debuterade med Lyrefugl 1986. Hon skrev senare ett av den danska litteraturens mest lovprisade verk på 1990-talet; Enligt lagens bokstav (Trevi 1994).

Efter det försvann hon från rampljuset, flyttade från Köpenhamn till Ärö, skrev några få böcker, en konstteoretisk essäsamling, kortprosa. Det ryktades länge att hon skrev den stora romanen.

Nu trettio år senare är hon tillbaka med en septologi där de tre delar första delarna utkommit i rask takt till fantastiska recensioner och med den fjärde delen på väg ut.