Wahlström och Widstrand, 2022-07-14

Sången om Akilles – BookTok-sensationen nu på svenska

Amerikanska Madeline Millers fenomenbok Sången om Akilles utkommer äntligen på svenska i översättning av Marianne Tufvesson. Samtidigt har vi passat på att uppdatera uppföljarromanen Kirke med nytt fint omslag av Kerstin Hanson.

Nu finns alla tre av Madeline Millers böcker tillgängliga på svenska. Romanerna är Sången om Akilles och Kirke (översättning Niclas Nilsson) samt novellen Galatea (översättning av Matilda Södergran). I böckerna väcker hon klassiska grekiska myter och legender till liv och ger dem samtida relevans.

Om Madeline Miller

Madeline Miller, som växte upp i New York och Philadelphia, har en master i klassisk litteratur från Brown University och undervisar vid Yale på temat bearbetning av klassiska verk för en modern publik. Hon har också undervisat i grekiska och latin på gymnasienivå.

Sången om Akilles blev en sensation på TikTok

Det tog henne tio år att färdigställa Sången om Akilles. Trots att boken gavs ut på engelska för över tio år sedan är den fortfarande en av de mest rekommenderade böckerna på TikTok och i andra sociala medier. Sedan ett år tillbaka ligger romanen återigen på bästsäljarlistorna med över två miljoner sålda exemplar och har översatts till över tjugofem olika språk.

Jobbar på att skriva en ny bok

Madeline Millers pågående skrivprojekt är en roman om Persefone, en gudinna i den grekiska mytologin som rövades bort av Hades och tvingades tillbringa halva året i underjorden.

Läs också en artikel på selmastories.se.

Om Sången om Akilles

Grekland på hjältarnas tid. Patroklos, en tafatt ung prins, tvingas gå i landsflykt och hamnar hos kung Peleus och hans perfekte son Akilles. Deras olikheter till trots växer en innerlig vänskap fram mellan pojkarna, en relation som djupnar till något mer i takt med att de mognar till unga män.

När Helena av Sparta blir bortrövad skickas Akilles i väg till det fjärran Troja för att fullfölja sitt öde. Sliten mellan kärlek och oro över vännen gör Patroklos honom sällskap, utan att ana att allt de håller kärt kommer att sättas på prov under de kommande åren.

Sagt om boken

”Fängslande.” Donna Tartt

”Jag älskade den.” J.K. Rowling

”En spännande, sexig, våldsam Superman-version av Illiaden.” The Guardian

”Sexig, vådlig, mystisk.” Bettany Hughes

Om Kirke

Kirke är den första häxan i litteraturen. En kvinna med mer makt än vad samhället ansåg lämpligt. Hon var gudinnan som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans manskap till svin. Madeline Miller lyfter ut Kirke ur Odysséen och ger henne en egen bok – som blir något så ovanligt som en kvinnlig äventyrsberättelse. Det är en kraftfull och tidlös saga för vuxna, om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet.

"... en litterär begivenhet som bör sälla sig till vår tids klassiker." SvD

 

Om Galatea

I Antikens Grekland har en skicklig marmorskulptör skapat den vackraste kvinna som staden någonsin skådat, och gett henne liv, och tagit henne till sin fru. Nu förväntar han sig att hans fru, Galatea ska behaga honom och vara lydnad och ödmjukhet personifierad. Men hon vill annat och med en dotter att rädda är hon fast besluten att bryta sig loss vad det än kostar.