Wahlström och Widstrand, 2020-02-14

Foto: Pekka Mustonen

Rosa Liksom tilldelas Svenska Akademiens nordiska pris 2020

Rosa Liksom belönas med Svenska Akademiens nordiska pris 2020. Priset delas ut vid en ceremoni i Börssalen den 1 april. Prissumman är på 400 000 kronor.

Rosa Liksom, en pseudonym för Anni Ylävaara, föddes 1958 i gränsbygden kring Övertorneå i Finland Idag är hon en av Finlands främsta moderna författare och en av landets största kulturpersonligheter Rosa Liksom är även verksam som konstnär, författare, dramatiker och seriemakare. År 2011 belönades hon med Finlandiapriset för sin bok Kupé nr 6 (på svenska 2012). Därefter följde Sånt är live (2015). Hennes senast utgivna bok är Överstinnan (2019).

Om priset

Instiftades i samband med Svenska Akademiens 200-årsjubileum 1986 och utgår ur Stiftelsen Karin och Karl Ragnar Gierows fond. Belöningen utdelas till någon i de nordiska länderna som gjort betydelsefulla insatser inom något av Akademiens verksamhets- eller intresseområden. De senaste årens mottagare av priset har varit Thomas Bredsdorff (2015), Monika Fagerholm (2016), Dag Solstad (2017), Agneta Pleijel (2018) och Karl Ove Knausgård (2019).

Om Överstinnan

En äldre kvinna blickar tillbaka på sitt liv. På uppväxten i den nationalistiska krets där fadern ingick. På livet med den trettio år äldre mannen, han som då var överste i armén och övertygad nazist, och den inledande förälskelse som övergick i ett stormigt och våldsamt äktenskap. Överstinnan är en berättelse om en kvinna som är fast i sitt eget öde, som redan tidigt förlorat kontrollen över sin framtid. Men det är också en skildring av Finland och dess historia, och hur landet tvingades till strid mot både Ryssland och Tredje riket. Hur mycket kan man förlåta? Och hur många gånger kan man börja om?