Wahlström och Widstrand, 2021-11-11

Foto: Pekka Mustonen

Rosa Liksom nomineras till Finlandiapriset 2021

Rosa Liksom nomineras till Finlandiapriset 2021 för sin roman Väylä. Vem som tilldelas priset avslöjas den 1 december kl 19.00 Prissumman är på 30 0000 euro. Romanen finns inte än på svenska men Janina Orlov har påbörjat arbetet med översättningen till svenska.

Om boken

September 1944 tvingas tiotusentals människor att överge sina hem och fly undan det brutala krig som kan ödelägga hela Lappland. En ensamflicka står ensam mitt i detta kaos och hon tvingas tillsammans med sin gårds djur försöka ta sig över floden till Sverige

Om författaren

Rosa Liksom, en pseudonym för Anni Ylävaara, föddes 1958 i gränsbygden kring Övertorneå i Finland Idag är hon en av Finlands främsta moderna författare och en av landets största kulturpersonligheter Rosa Liksom är även verksam som konstnär, författare, dramatiker och seriemakare. År 2011 belönades hon med Finlandiapriset för sin bok Kupé nr 6 (på svenska 2012). Därefter följde Sånt är livet (2015). Hennes senast utgivna bok är Överstinnan (2019).

Om den senaste utgiva boken på svenska: Överstinnan

En äldre kvinna blickar tillbaka på sitt liv. På uppväxten i den nationalistiska krets där fadern ingick. På livet med den trettio år äldre mannen, han som då var överste i armén och övertygad nazist, och den inledande förälskelse som övergick i ett stormigt och våldsamt äktenskap. Överstinnan är en berättelse om en kvinna som är fast i sitt eget öde, som redan tidigt förlorat kontrollen över sin framtid. Men det är också en skildring av Finland och dess historia, och hur landet tvingades till strid mot både Ryssland och Tredje riket. Hur mycket kan man förlåta? Och hur många gånger kan man börja om?