Wahlström och Widstrand, 2020-05-19

Rodham – vi bjuder på smygläsning ur Curtis Sittenfelds nya roman

Den 11 juni finns Rodham i svensk översättning. Det är en av den senaste tidens mest omtalade roman i USA. Vad hade hänt om Hillary Clinton valt att inte gifta sig med Bill? I Curtis Sittenfelds härligt fantasifulla roman går Hillary i stället en annan väg. Tvivlen kring det eventuella äktenskapet får henne att trots allt välja den svåra brytningen och lämna Arkansas. Under fyra årtionden stakar hon ut en egen bana, såväl offentligt som privat, en bana som återkommande korsas av Bill Clinton och som väcker frågor om de avvägningar vi alla måste göra när vi skapar oss ett liv.

Vi bjuder på ett smakprov ur boken

Tips: Se Hillary på SvTPlay. Den omtalade amerikanska dokumentärserien Hillary visar ett intimt porträtt av Hillary Rodham Clinton. Med aldrig tidigare visat material från presidentvalskampanjen 2016 får vi möta en av USA:s mest välkända kvinnliga politiker genom tiderna.

Om Rodham. En roman

Hillary Rodham är 1971 en ung och lovande kvinna: hennes examenstal på Wellesley College har uppmärksammats av tidskriften Life, hon studerar juridik vid Yale Law School och hon är aktiv inom student- och kvinnorörelsen. Då träffar hon Bill Clinton. Bill är en stilig och karismatisk studentkamrat från sydstaterna, redan med siktet inställt på en politisk karriär. I varandra hittar de en djup samhörighet som ingen av dem tidigare upplevt, varken intellektuellt, känslomässigt eller fysiskt.

I verkligheten följde Hillary med Bill hem till Arkansas och han friade flera gånger. Trots att han fick nobben mer än en gång svarade hon som alla vet till slut ja och blev Hillary Clinton.

Curtis Sittenfeld väver mästerligt ihop fängslande fiktion med verkliga historiska händelser och skapar en skärpt och träffsäker berättelse för vår tid. Rodham är en unik och oförglömlig roman som utforskar den ensamhet, moraliska kluvenhet och järnhårda beslutsamhet som kännetecknar strävandena efter politisk makt, men också av den glöd och de smärtsamma kompromisser som krävs av en kvinna med ambitioner i en värld som fortfarande till största delen styrs av män.

Curtis Sittenfeld, född 1975, debuterade 2005 med I en klass för sig. Hon har sedan dess skrivit flera romaner och novellsamlingar däribland Presidentens hustru och Jag säger det ni tänker. Hon bor i Minneapolis, USA.

För mer information

Vill du beställa recensionsexemplar, logga in i presstjänsten.

Vill du beställa en PDF, mejla Janina Rak, mediakontakt, janina.rak@bonnierforlagen.se.