Wahlström och Widstrand, 2019-05-20

Foto: Marius Batman Viken

Prestigefyllt pris och nominering till Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst, författare utgiven av Wahlström & Widstrand, är nominerad till ett prestigefyllt pris och har tilldelats ett annat – inom loppet av en vecka.

Katharinakoden finns på listan över nominerade titlar i International Dagger Award, ett av världens mest prestigefyllda kriminallitterära priser. Dessutom har den tilldelats Petrona Award 2019, för bästa skandinaviska kriminalroman.

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst, född 1970, är en av Norges mest framstående kriminalförfattare. Han har tidigare arbetat som utredare i Larvik men är nu författare på heltid. Jørn Lier Horst skriver både för barn och vuxna och har mottagit flera stora priser för sina böcker däribland Glasnyckeln.

Katharinakoden

Katharinakoden är den första boken i en ny serie där Kommisarie Wisting tar sig an s.k cold cases:
Det är den tiden på året. För tjugofjärde året i rad tar William Wisting fram pappren från när Katharina Haugen försvann. Fallet löstes aldrig och varje år hälsar Wisting på hos Katharinas make, Martin Haugen. Med åren har en vänskap utvecklats mellan poliskonstapeln och den kvarlämnade äkta maken. Men i år står stugan mörk och tyst när William Wisting kommer på besök. På årsdagen efter hustruns försvinnande verkar även Martin Haugen vara spårlöst försvunnen.

CWA International Dagger Award och Petrona Award

Dagger-priserna utdelas årligen av brittiska Crime Writers' Association, och är ett av världens mest prestigefyllda kriminallitterära priser. Petrona Award delas ut sedan 2013 till översatt kriminallitteratur som antingen är skriven av en skandinav eller som utspelar sig i Skandinavien.

Uppföljaren Det innersta rummet utkommer i september

I september utkommer uppföljaren Det innersta rummet. När den tidigare Arbeiderparti-kämpen Bernhard Clausen dör och man hittar 80 miljoner kronor i kontanter i hans stuga förstår justitieministern att de ställts inför ett mycket känsligt fall. För att kringgå publicitet om pengafyndet ger man William Wisting uppdraget att sätta samman en hemlig efterforskningsgrupp.

TV-serien Wisting

TV-serien Wisting – en av Nordens största dramaproduktioner någonsin visas på ViaPlay. William Wisting spelas av Sven Nordin.

https://www.youtube.com/watch?v=umhqVl-uE_I