Wahlström och Widstrand, 2019-11-21

Foto: Agnete Brun

Nina Lykke belönas med Bragepriset

Nina Lykke tilldelas Bragepriset 2019 – Norges största litterära pris – för sin roman Nästa! (Full spredning). Priset delades ut under torsdagkvällen på Dansens Hus i Oslo. Nästa! utkommer på svenska i april 2020.

Utdrag från nomineringen:

"Nina Lykke har en sällsamt god observationsförmåga och en härligt krass blick på livet. Med Nästa! följer hon upp den skarpa och mörka samtidssatir vi känner igen från Nej och åter nej och ger oss en läkarroman utöver det vanliga. Romanen är på samma gång en skarp och hjärtlig kommentar till det samhälle vi lever i där välstånd och överflöd gjort oss ständigt hungriga efter mer. Ett samhälle där vi förväntar oss ett liv som unga, friska och lyckliga. Nästa! är en ovanligt välskriven och rolig roman. Lykke balanserar hårfint mellan stereotyper, överdrifter och omfamningar av generande igenkänningar. Karaktärsbeskrivningen är helgjutna. Det är skarpt och precist. Det är nådelöst och avslöjande. Helt enkelt anslående läsning."

Om boken

Elin har flyttat in på sitt mottagningsrum dit patienterna kommer i en strid ström med åkommor och brustna drömmar. I två decennier har Elin varit husläkare. Minst lika länge har hon varit gift med Aksel. Men före Aksel fanns Björn, som plötsligt tar kontakt igen via Facebook och vänder upp och ner på allt. Nu bor Elin på sitt jobb och tvingas gömma sig för vakterna när de går sina kvällsrundor. Och hemma i radhuset sitter Aksel och rasar, trots att han lagt sig till med nyskilda grannen Gro. Nästa! är en roman om självinsiktens förbannelser och förnekelsens välsignelser. Med denna roman flyttar Nina Lykke gränserna för vad en läkarroman kan vara.

Om Nina Lykke

Nina Lykke är född 1965 och bosatt i Oslo. Nej och åter nej –hennes tredje bok och den första som översatts till svenska – utkom 2018.