Wahlström och Widstrand, 2022-02-17

Foto: Mikkel Tjellesen

Naja Marie Aidt tilldelas Svenska Akademiens nordiska pris 2022

Den danska författaren Naja Marie Aidt belönas med Svenska Akademiens nordiska pris 2022. Syftet med priset är att främja framstående nordiska författarskap. Priset är Svenska Akademiens näst största pris med en prissumma på 400 000 kronor.  Priset överlämnas till Naja Marie Aidt vid en ceremoni den 6 april.

Naja Marie Aidt om priset:

"Det er en enorm ære at blive tildelt Det Svenske Akademis Nordiske Pris! Jeg blev meget, meget glad, da jeg fik beskeden og jeg glæder mig til at modtage den officielt. At få sådan en vigtig og særlig anerkendelse af mit forfatterskab fra et andet sprogområde end mit eget, har virkelig stor betydning for mig".

Om författaren:

Naja Maria Aidt, född 1962 på Grönland, men numera verksam i Köpenhamn. Hon räknas till en de främsta danska författarna i sin generation. Hon debuterade som poet med diktsamlingen Så længe jag er ung (1991) men har en rik produktion bakom sig i skilda genrer, med noveller, romaner, dramatik och barnböcker. Hon har också prövat experimentella samarbeten med bildkonstnärer och andra författare.

Hennes senast bok Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka utkom på svenska 2018. Det är är en både gripande och nykter beskrivning av livet efter att man förlorat ett barn och hur sorg förändrar ens förhållande till verkligheten, till ens närmaste, till tiden. En bok om smärta, och om den kärlek som finns i mitten av sorgen.

– Att skriva boken blev också ett sätt att skapa ett rum där jag kunde vara tillsammans med Carl. När jag fann hans efterlämnade papper, anteckningar och dikter, blev jag som författare glad – även om det låter alldeles fel. Plötsligt hade jag hans stämma också, säger Naja Marie Aidt.

Röster om boken:

"en oerhört smärtsam bok att läsa. Att de flesta av oss kommer att slippa dela Aidts erfarenhet innebär inte att vi undgår att förlora någon. Det är en bok som kommer att behövas." Sydsvenskan

"Boken är inte ett okontrollerat skrik av smärta. Den är ett litterärt dokument, om akut meningsförlust, chock och sorg." Dagbladet