Wahlström och Widstrand, 2018-09-03

Foto: Mikkel Tjellesen

Naja Marie Aidt om en förälders värsta mardröm

En kväll i mars 2015 ringer det i telefonen. Poeten Naja Marie Aidt nås av beskedet att hennes son Carl ligger för döden på Rigshospitalet efter en olycka. Han är 25 år. Naja Marie Aidt berättar drabbande om kvällen när Carl dör, om livet med och utan sin son. Hon letar efter ett språk som kan bära döden, hos sig själv och hos andra författare, från Aristoteles och Mallarmé till Walt Whitman och Joan Didion.

Om smärta och kärlek mitt i sorgen

Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka är en både gripande och nykter beskrivning av livet efter att man förlorat ett barn och hur sorg förändrar ens förhållande till verkligheten, till ens närmaste, till tiden. En bok om smärta, och om den kärlek som finns i mitten av sorgen.

– Att skriva boken blev också ett sätt att skapa ett rum där jag kunde vara tillsammans med Carl. När jag fann hans efterlämnade papper, anteckningar och dikter, blev jag som författare glad – även om det låter alldeles fel. Plötsligt hade jag hans stämma också, säger Sverigeaktuella Naja Marie Aidt.

Bokens titel är hämtad från en dikt som Naja Marie Aidt skrev med den då 16-årige sonen som ett slags inspirationskälla. Då tänkte hon inte på att han en gång skulle dö, men när olyckan inträffade såg hon med andra ögon på texten.

En av Danmarks mest prisade författare

Naja Marie Aidt är bosatt i New York. Hon föddes 1962 på Grönland, har skrivit ett dussintal böcker, både dikter och prosa, och är en av Danmarks mest prisade författare. Hon vann Nordiska rådets litteraturpris med novellsamlingen Babian, som kom ut på svenska 2009.

Röster om boken:

"en oerhört smärtsam bok att läsa. Att de flesta av oss kommer att slippa dela Aidts erfarenhet innebär inte att vi undgår att förlora någon. Det är en bok som kommer att behövas." Sydsvenskan

"Boken är inte ett okontrollerat skrik av smärta. Den är ett litterärt dokument, om akut meningsförlust, chock och sorg." Dagbladet