Wahlström och Widstrand, 2020-10-13

Foto: Alexander Mahmoud

Marie Lundström medverkar i Pocketpodden

Programledaren för Lundströms bokradio i P1 har nyligen debuterat med romanen Sanningens kalas. Och då handlar det om att räkna ut vad man måste släppa (ibland kärlek!) och vad man måste bita fast i (också kärlek!). I Pocketpodden pratar journalisten Marie Lundström om meningslöshet, mammarelationen, svart humor och att ställa sitt bogvisir på vid gavel.

Sanningens kalas är en dråpligt vemodig roman om livsval och kärlek, om det svåra i att vara kvinna, mamma och dotter. Om lågande längtan efter att kunna lita på en annan människa.

Om Sanningens kalas

Jag har trott att jag skulle bli klar. Att det gällde att bli färdig med Mamsingen. Jag trodde att jag kunde komma i mål. Jag har tänkt fel. En mamma går att älska, sakna, förkasta, förakta och undvika. Älska igen. Sakna på nytt. Det är inte fråga om en sträcka från start till mål. Det finns inget målsnöre. Det är en bana, ett omlopp. En bunden rotation genom mörker och ljus.

Isabel är fyrtioåtta år gammal. Hon har familj, en eftersatt trädgård och jobb som guide. Och så har hon mannen som inte är hennes. Han som kastar henne mellan farliglyckan och stortvivlet och sargar henne inifrån. Mer än något annat önskar Isabel att hon kunde be sin mamma om råd. Men tillsammans med Mamsingen får ingen en syl i vädret, inte förrän hon ligger nedsövd på sjukhuset med en infektion i matstrupen och inte kan göra annat än lyssna på vad Isabel vill berätta.

Sagt om boken

”Lundström skriver en lekfull, ordrik prosa med poetiska metaforer, som om hon smakar på orden, vrider och vänder dem. Jagformen i presens för-höjer närvaron och det lyriska anslaget kontrasteras skickligt med kärv humor och oförutsägbara vändningar. […] Jag tycker mycket om de här kontrasterna som Lundström uppbådar, mellan det skälvande smärt-samma inre förloppet hos berättaren och det fartfyllt, komiska och smått bisarra yttre. Det jazzar väl.” Oline Stig, Sydsvenskan

”Istället för en generisk relationsroman ser jag en dekonstruktion av genren, skapad av en författare som kan samtidslitteraturen på sina fem fingrar.” Jonas Thente, Dagens Nyheter

”…passager så exakta att de slår ner som vassa rapp mot huden.” Kristina Lindquist, Sveriges Radio

"Debut som rör sig rakt in i hjärtat." FFFFF Femina