Wahlström och Widstrand, 2021-11-19

Lincoln Highway av Amor Towles etta på Amazons årets bästa böcker-lista

Den amerikanska författaren Amor Towles senaste roman Lincoln Highway toppar Amazons årets bästa bok-lista. Bland de andra 10 böckerna finns Klara och solen av Kazou Ishiguro och Harlem Shuffle av Colson Whitehead. Lincoln Highway utkommer på svenska i slutet av januari 2022.

Amoor Towles har skrivit de bästsäljande romanerna Artighetsreglerna och En gentleman i Moskva som tillsammans sålt i över 4 miljoner exemplar och översatts till mer än 30 språk. Barack Obama och Bill Gates är båda stora entusiaster av Towles romaner.

Lincoln Highway är en elegant och driven tegelsten som utspelar sig i 50-talets Amerika

I juni 1954 körs artonårige Emmett Watson hem till Nebraska av fångvaktaren på arbetslägret där han precis avtjänat femton månader för ofrivilligt dråp. Hans mor är sedan länge ute ur bilden, hans far har nyligen gått bort, och familjegården är utmätt av banken. Emmetts plan är att ta med sin åttaårige lillebror, Billly, till Kalifornien för att börja om på nytt. Väl framme i Nebraska upptäcker Emmett att två av hans vänner från lägret har gömt sig i bagageutrymmet på fångvaktarens bil. Tillsammans har de gjort upp en helt annan plan för Emmetts framtid, en som kommer att ta dem på en ödesdiger resa i motsatt riktning: till New York City.

Lincoln Highway utspelar sig under tio dagar och är berättad ur flera perspektiv. Med sin mångfacetterade litterära stil förser Towles läsaren med nya, fantastiskt välskildrade miljöer, karaktärer och teman.

Översättning av Jan Hultman och Annika Hultman-Löfvendahl.