Wahlström och Widstrand, 2023-03-23

Lektioner i kemi prisas av Storytel Awards 2023 – det stora ljudbokspriset

Lektioner i kemi av den amerikanska författaren Bonnie Garmus tilldelas Storytel awards 2023 i kategorin Roman. Uppläsning av Lena Endre och översättning av Sofia Nordin Fischer.

Motiveringen lyder:

"En smart och slagfärdig roman, skriven med innerlighet, glatt humör, rasande humor och saklig kamplystnad. Uppläsaren Lena Endre lyfter Bonnie Garmus redan vassa roman med sitt varma och välartikulerade tonläge. Med sina balanserade gestaltningar och tolkningar fångar hon 50- och 60-talets tidsanda, platserna och det säregna persongalleriet. Som lyssnare kastas man rakt in i berättelsens kärna – och blir kvar. En lättsam njutningslyssning med upplyftande eftersmak."

Om Lektioner i kemi 

Det är 1960-tal i Kalifornien och Elizabeth Zott är inte vad man skulle kalla för en vanlig kvinna. Hon drömmer om en karriär som kemist, men forskningsinstitutet där hon jobbar har allt annat än en progressiv syn på jämställdhet. Den enda som verkligen ser Elizabeths storhet är Calvin Evans, stjärnforskaren tillika roddaren och enstöringen, som faller pladask för henne.

Precis som vetenskapen är livet oförutsägbart, och rätt vad det är så har Elizabeth inte bara blivit ensamstående mamma utan även stjärnan i USA:s mest omtyckta matlagningsprogram. Men Elizabeth lär inte bara kvinnor att laga mat. Hon lär dem även kemins lagar, hur man ändrar status quo och att en kvinnas plats är ute i världen.

Bonnie Garmus och Lektioner i kemi har fått en mängd tidigare utmärkelser:

  • Utvald till årets författare av Waterstones – Englands största bokhandelskedja
  • Utvald till årets bok av Dymocks – Australiens största bokhandelskedja
  • Utvald till årets bok av Barnes & Noble – USA:s största bokhandelskedja
  • Listas som årets bok av Goodreads läsare. (Lektioner i kemi har i skrivande stund 4,4 i betyg med 221 000 som röstat!)
  • Utvald till årets bästa romandebutant av tidningen Observer

Sagt om boken

”Feministisk kamp på hög nivå, kryddad med mycket humor och intelligens.” Aftonbladet, årets bästa böcker

”… en riktig smällkaramell till debut. Den är smart, mörk, drabbande och framför allt väldigt underhållande.” Göteborgs-Posten, årets bästa böcker

"Missa inte den här boken – den ger hopp om livet i den svåra tid som är!" Femina

Om Bonnie Garmus

Bonnie Garmus född i Kalifornien 1957, är copywriter inom områden som teknologi, medicin och utbildning. Hon är öppet vatten-simmare och roddare. Bonnie Garmus var länge hemmahörande i Seattle men bor numera i London. Lektioner i kemi är hennes debut.