Wahlström och Widstrand, 2022-06-01

Foto: Svein Finneide

Lars Mytting prisas av Svenska Akademien

Den norska författaren Lars Mytting tilldelas Doblougska priset 2022. Priset delas ut av Svenska Akademien för att belöna och understödja svensk och norsk skönlitteratur samt litteraturhistorisk forskning. I år gick priset även till Anna-Karin Palm, Per Odensten samt den norska Victoria Kielland. Prissumman är 200 000 kronor per mottagare. Läs mer om Doblougska priset.

Om Lars Mytting:

Lars Mytting, född 1968, är bosatt i Elverum i Norge. Han debuterade 2006 med romanen Hästkrafter och fick exempellösa framgångar med fackboken Ved. För romanen Simma med de drunknade erhöll han 2014 det norska Bokhandlerprisen. År 2018 utkom Systerklockorna, den första delen i en serie som nu får sin fortsättning med Hekneväven.

Om Hekneväven:

Året är 1903 och Kai Schweigaard, prästen i den norska byn Butangen, plågas av ett gammalt svek och av ett löfte han en gång avgivit: att hitta den sägenomspunna Hekneväven i vilken alla ska "se ansiktet sitt". Vad skulle avtäckas om han en dag verkligen hittade väven? Vad för historia är det som kvarstår att berätta?

Samtidigt finns där Jehans, pojken Kai en gång anförtroddes och som nu blivit vuxen. Utfryst av sin döda mors släkt söker han sig till fjällen och renarna, till de mäktiga vyer som rymmer all den magi som krävs för att fylla tomrummet i hans liv. Så en dag möter han en främling på fjället, en person vars uppdykande ställer allt på ända men som kanske också kan ställa allt till rätta.

Hekneväven är en storartad uppföljare till den hyllade Systerklockorna. Det är en brett anlagd roman om ett Norge på väg in i en ny tid, om att tämja ett vattenfall och om det stora kriget i Europa där nation ställs mot nation och bror möter bror.