Wahlström och Widstrand, 2021-03-02

Foto: Lorna Ishiguro

Klara och solen – ny roman av Nobelpristagaren 2017

Som liten pojke var han besatt av Sherlock Holmes, som tonåring drömde han om att bli rockstjärna. Kazuo Ishiguro upptäckte sin litterära ådra relativt sent i livet. 2017 belönades han med Nobelpriset. Hans verk finns översatta till mer än femtio språk. Nu utkommer Kazuo Ishiguros nya efterlängtade och uppmärksammade roman Klara och solen.

The Times skriver att Kazuo Ishiguro är den enda brittiska författare i sin generation som aldrig skrivit en dålig bok och kallar Klara och solen ”felfri”. Rubriken är ”öm, berörande och sann”. LA Times skriver ”En målning är inte en bild av erfarenheten, har Mark Rotkho sagt, den är erfarenheten. Ishiguros romaner är erfarenheten.” Författaren Anne Enright skriver i Guardian att ”Klara och solen ber av läsaren att den ska älska en robot, och det roliga är, att det gör vi.”.

I denna glimrande roman skildrar Kazuo Ishiguro vår snabbt föränderliga värld genom en oförglömlig berättares ögon och utforskar en grundläggande fråga: Vad betyder det att älska?

Från Sherlock Holmes till Nobelpriset – så blev Kazuo Ishiguro författare

Kazuo Ishiguro: Vi har alla blivit lite galna

Om Klara och solen

Översättning av Niclas Hval

Från sin plats i butiken som säljer artificiella vänner observerar Klara – en artificiell vän med enastående iakttagelseförmåga – noggrant beteendet hos dem som kommer in för att handla. Hon hyser gott hopp om att en kund snart ska välja just henne. Men när möjligheten till ett helt nytt liv väl dyker upp varnas Klara för att inte lita för mycket på löften från människor.

”Vet du vad, jag tror att du kommer gilla vårt hus. Jag tror att du kommer gilla mitt rum, och det är där du ska vara, inte i någon garderob eller så. Och vi ska göra massa härliga saker tillsammans under hela min uppväxt. Det är bara det att, ibland så, ja …” Hon kastade en snabb blick över axeln igen, sedan sänkte hon rösten ytterligare och sa: ”Det kan bero på att jag inte mår så bra vissa dagar. Jag vet inte. Men jag tror att det kan vara något på gång. Exakt vad vet jag inte. Jag vet inte ens om det är något dåligt eller inte. Men ibland blir saker och ting, ja, nästan kusliga. Missförstå mig inte nu, för det mesta känner man inte av det. Men jag ville vara ärlig mot dig. För du vet hur värdelöst det känns när folk säger hur underbart det kommer bli och så är de inte ärliga. Det är därför jag berättar det för dig nu. Snälla säg att du fortfarande vill följa med. Du kommer älska mitt rum, jag vet det. Och du kommer få se var Solen går ner, precis som jag sa förra gången. Du vill väl fortfarande följa med, va?”

Sagt om boken

"Överväldigande ..." Financial Time

"Ett mästerverk..." The Sunday Times

"Klara och solen ber av läsaren att den ska älska en robot, och det roliga är, att det gör vi. Vacker" Guardian

"En målning är inte en bild av erfarenheten, har Mark Rotkho sagt, den är erfarenheten. Ishiguros romaner är erfarenheten." LA Times

"Kazuo Ishiguro är den enda brittiska författare i sin generation som aldrig skrivit en dålig bok. Felfri" The Times

Om Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro är född 1954 i Nagasaki i Japan och kom till England vid fem års ålder. Han har skrivit åtta romaner och en samling berättelser för vilka han tilldelats en rad utmärkelser, däribland Bookerpriset 1989 och Nobelpriset 2017. Ishiguros verk finns översatta till mer än femtio språk.