Wahlström och Widstrand, 2020-05-12

Foto: Kristian Pohl

"journalistik när den är som bäst": ok, amen i nytt format

Vi ger ut en nyutgåva av den klassiska reportageboken "ok, amen – om kärlek och fientlighet i chassidernas New York" i ljudboksformat. Boken är skriven av journalisten Nina Solomin och handlar om hennes resa in i de ultraortodoxa judarnas slutna värld i New York. Ljudboken utkommer den 18 maj. Uppläsare är författaren själv.

ok, amen – om kärlek och fientlighet i chassidernas New York är en spännande, personlig reportagebok som i Dagens Nyheter beskrevs av Ulrika Milles som "journalistik när den är som bäst". I Kulturnytt kallade recensenten Göran Rosenberg den för "en utmärkt och oavbrutet engagerande berättelse. Det är roligt, rörande, ofta förskräckande, ibland svindlande".

Det var när Nina Solomin flyttade till Williamsburg som hon såg dem på gatorna: männen med sina svarta rockar, skägg och tinningslockar. Hon blev nyfiken på de ultraortodoxa judar som var hennes grannar, men möttes länge av fientlighet. De ville inte beblanda sig med den sekulära omvärlden. Tills det en dag knackade på hennes dörr. Utanför stod en ung chassid.

Idag har intresset för ultraortodoxa judar fått ett nytt uppsving i och med populära tv-serier som Unorthodox och Shtisel.

– Det tycks råda något slags chassidfeber! ok, amen – om kärlek och fientlighet i chassidernas New York är en bok som fantastiskt nog har hängt med. Läsare har fortsatt att höra av sig genom åren, säger Nina Solomin, och fortsätter:

– Att läsa in ok, amen var magiskt. Att gå in i sitt 25-åriga jag och återuppleva allt var så starkt. Hur stod jag ut med att de var så fientliga i början? Och jag mindes plötsligt igen hur de fick mig att vilja ha 10 barn!

Nina Solomin har bl.a. varit kulturchef på Upsala Nya Tidning, chefredaktör på Vi Läser och programledare i P1, Sveriges Radio. Hon är krönikör i SvDKultur och God morgon, världen i Sveriges Radio. Till vardags arbetar hon inom Regeringskansliet. Hon bodde i New York 1996-1998, där hon påbörjade arbetet som blev hennes debutbok, ok, amen – om kärlek och fientlighet i chassidernas New York.