Wahlström och Widstrand, 2020-11-24

Foto: Anton Soggiu

Jørn Lier Horsts Det innersta rummet nomineras till Petrona Award

Det innersta rummet Cold Cases #2 "The Cabin" av Jørn Lier Horst nomineras till det prestigefyllda brittiska priset Petrona Award: ”Årets bästa skandinaviska kriminalroman”. Boken är översatt till engelska av Susan Beard. Boken är översatt från norska till av Anne Bruce. Prismottagaren avslöjas den 3 december. Bland de övriga nominerade författarna finns: Kjell Ola Dahl, Stina Jackson, Thomas Enger, Yrsa Sigurðardóttir och Antti Tuomainen. Läs mer om nomineringarna och priset här.

Juryn om de nominerade titlarna:

De utmärker sig för sitt språk, persongalleri, intrig och kvalitet överlag. De är originella, uppfinningsrika och ofta genreöverskridande och tar sig an högst komplexa ämnen som arv, mental ohälsa och efterverkningar av djup sorg.

Om Petrona Awards

The Petrona Award är ett brittisk pris som grundades till minne av skribenten och en av de första bloggarna Maxine Clarke som avled i december 2012. Hon brann för översatt kriminallitteratur, särskilt från de skandinaviska länderna. På sin blogg Petrona skrev hon hängivet och passionerat om genren. Maxime var en stor förespråkare och taleskvinna för skandinavisk kriminallitteratur.

Om Det innersta rummet Cold Cases #2

När den tidigare Arbeiderpartiministern Bernhard Clausen dör och man hittar 80 miljoner kronor i hans sommarstuga förstår riksåklagaren att polisen ställts inför ett mycket känsligt fall. För att kringgå publicitet om pengafyndet ger man William Wisting uppdraget att sätta samman en hemlig utredningsgrupp. Kriminalteknikern Espen Mortensen, Wistings lojale medarbetare, är självskriven och dottern Line engageras också i efterforskningarna. Som journalist kan hon gräva på andra ställen än polisen.

Åttio miljoner kronor är mycket pengar. Tillräckligt mycket för att en utrikesminister skulle kunna påverka främmande makter, tillräckligt för att köpa ut sig ur en gisslansituation – eller finns svaret i Bernhard Clausens privatliv? Wisting har knappt hunnit ställa sig frågan förrän Clausens stuga brinner ner till grunden. Vad är det som någon vill dölja? Svensk översättning Marianne Mattsson.

Sagt om boken

”Lier Horst har ett språk som låter berättelsen stå i centrum och han vet att vägen till spänning går via återhållsamhet och balans.” Göteborgs-Posten

”Spännande om storpolitik och skumma affärer.” Femina

”En kriminalroman som både utmanar och roar läsaren.” Borås Tidning

Om Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst, född 1970, är en av Norges mest framstående kriminalförfattare. Han har tidigare arbetat som utredare i Larvik men är nu författare på heltid. Jørn Lier Horst skriver både för barn och vuxna och har mottagit flera stora priser för sina böcker därbibland Glasnyckeln.