Wahlström och Widstrand, 2023-07-07

Foto: Sara Mac Key

Jonas Karlssons långnovell Rummet blir film med John Hamm

Rummet är en långnovell som ingår i skådespelaren och författaren Jonas Karlssons novellsamling Den perfekte vännen. Filmen får den amerikanska titeln Corner Office och berättelsens huvudperson Björn blir Orson och spelas av John Hamm, som slog igenom i den kultförklarade tv-serien Mad Men. Filmen har premiär den 4 augusti 2023.

Skruvat, roligt och dråpligt

Hur många måste vara överens för att man ska vara säker på att någonting verkligen finns? Två eller tre? Kanske räcker det med en, om man är säker på sin sak? När det blir för mycket på jobbet brukar Björn smita in i ett litet rum, bredvid hissen, precis innan toaletterna. Det måste man ju få göra, eller?

Den perfekte vännen är samling noveller, i samma lekfulla stil som i debuten Det andra målet. Här avhandlas hjärnspöken och gåtfullheter, möten och missförstånd, manlig vänskap och andra pinsamheter. Bagatellartade hemskheter och livsavgörande orosmoln, positioner förskjuts, självbilder haltar. Med ett absolut gehör i dialogerna och en blick för de små detaljerna skriver Jonas Karlsson skruvat, roligt, dråpligt, drivet.

Om Jonas Karlsson

Jonas Karlsson debuterade som 2007 med novellsamlingen Det andra målet. Hans böcker finns översatta till flera språk 2013 kom berättelsen God jul. Kortromanen Jag är en tjuv utkom 2015, boken Regnmannen, 2019 och hans senaste novellsamling Nya människor i fel ordning kom ut 2021.