Wahlström och Widstrand, 2021-06-10

Foto: Sara Mac Key

Jonas Karlsson medverkar i Sommar i P1

Sommar, sommar, sommar... Nu har Sveriges Radio presenterat årets sommarvärdar i P1. En av årets sommarpratare är Jonas Karlsson. Programmet sänds den 25 juli.

Jonas Karlsson är född 1971 och bosatt i Stockholm. Han är verksam som skådespelare, dramatiker och författare. Jonas Karlsson debuterade som 2007 med novellsamlingen Det andra målet. Hans andra novellsamling Den perfekte vännen kom 2009 och den tredje, Spelreglerna, 2011.

Hans böcker finns översatta till flera språk och novellen Rummet är såld till och utkommer i elva länder, däribland Storbritannien, USA, Ryssland och Kina. Vintern 2013 kom berättelsen God jul. Kortromanen Jag är en tjuv utkom 2015 och den senaste, boken Regnmannen, 2019.

I höst är Jonas Karlsson aktuell med en ny bok Nya människor i fel ordning. Det är en samling berättelser om några människor som alla vill bli något annat än de är. Vad vill de bli? Nya människor? Hur fungerar det, är allt i livet en enda cirkelrörelse eller är det omöjligt att kliva ner i samma flod två gånger?

Vi möter en rad olika individer: en far, en son, en fru, en kompis, en flickvän, en arbetslös, en tyst, en präst, en kille i grön jacka, bröderna Anders och Patrik, deras respektive Frida och Victoria. Fast inte i den ordningen.

Vilka är de här människorna? Gör de en bouppteckning? Är de alla i själva verket samma person? De trasslar in sig. Precis som historierna trasslar in sig i varandra. Vissa hör ihop. Vissa hör inte ihop. Vissa hör ihop fast kanske inte på det sätt man trodde. Eller som de kanske borde?