Wahlström och Widstrand, 2021-10-21

Foto: Johanna Hanno

Johan Theorin nomineras till Svenska Deckarakademins pris

Johan Theorin nomineras till Årets bästa svenska kriminalroman för sin bok Benvittring. Här förflyttas vi åter till Öland och får följa den pensionerade sjökaptenen Gerlof.

Konkurrensen är ovanligt hård i år och det finns många guldkorn bland de över 200 böcker som skickats in. – Det blev en strid på kniven vid omröstningen, låter Svenska Deckarakademin hälsa. Läs mer om samtliga nomineringar. Prismottagarna offentliggörs vid Svenska Deckarakademins och Svenska Deckarbibliotekets festival i Eskilstuna den 19 – 21 november.

Benvittring har ännu inte nått läsarna och utkommer den 15 november.

Om boken

En man dör i ett stenras på en ödslig öländsk strand. På marken har han hunnit lägga en krans av rosor.

När polisen Tilda Davidsson lyfter på kransen hittar hon benrester från en man som sist sågs i livet tillsammans med hennes 86-årige släkting, skepparen Gerlof.

Gerlof är sjuklig och kraftlös, men måste ändå ta reda på varför en gammal tragedi ännu skapar rädsla och hat. Hat så starkt att mordet på stranden bara är början.

Om Johan Theorin

Johan Theorin har sedan debuten med Skumtimmen etablerat sig som en av våra mest originella och hyllade spänningsförfattare. Han har belönats med såväl svenska som internationella priser och översatts till 25 språk.