Wahlström och Widstrand, 2020-09-01

Foto: Mikael Eriksson

Jenny Rogneby leder Vietas – en ny krimpodd

Jenny Rogneby leder den nya krimpodden Vietas – en podcast om en än idag olöst rånkupp som ägde rum 1971 på orten med samma namn. Jenny Rogneby är också aktuell med LEONA. Öga för öga – femte fristående boken om Leona, utredaren som sedan länge har slutat följa normen för hur en kvinna, mamma och polis ska vara.

Olöst mysterium

På nästan fem decennier har ingen ännu lyckats lösa mysteriet, och lyssnaren möter poliser, journalister, anställda på kraftverksbygget och invånare i Vietas i ett försök att förstå hur brottet än idag är olöst.

I podcasten Vietas utforskas den omtvistade kassaskåpskuppen, samtidigt som Jenny skildrar samhällskontexten och 70-talets Norrland med landskap, industri och gemenskap.

Podcasten är ca två timmar lång uppdelad i tre avsnitt, som alla finns tillgängliga på audible.se och är gratis för Audiblekunder.

Jenny Rogneby:

Foto: Mikael Eriksson

– Jag är själv uppväxt i Ågärdan, en liten by utanför Boden som ligger drygt 30 mil från Vietas, och där har kassaskåpskuppen varit ett mycket omdiskuterat ämne. Många som jag pratat med om rånet har sina egna teorier och övertygelser vad gäller vem eller vilka som ligger bakom och vad jag tycker är intressant är att polisen inte fick fram mer relevant information trots alla förhör som hölls vid tillfället. Att få möjlighet att fördjupa mig i ett ovanligt brott i närheten av där jag växte upp och det anmärkningsvärda tillvägagångssättet är bara några av de faktorer som lockade mig att göra podcasten och jag hoppas kunna komma närmre svar på frågor som tidigare inte lyckats besvaras.

Om Leona. Öga för öga

Leona Lindbergs pappa är försvunnen. Hon tillåts inte utreda fallet utan sätts på ett annat ärende, där en taxichaufför hittats grovt misshandlad och bunden i ett dike. I samma veva lockas två unga tjejer av spänningen i att utforska nätets allra farligaste och mörkaste vrår – Darknet. Där blir de vittnen till en mycket otäck händelse som tycks ha kopplingar till Leona.

När Leona nystar i sin fars försvinnande rullas en oväntad och skakande familjehemlighet upp. Samtidigt pressas hon hårt då hon själv misstänks för lagbokens allvarligaste brott.

Sagt om tidigare titlar

”Det är till viss del nästan outhärdlig läsning på grund av ämnet, men samtidigt med en intrig så spännande att man läser vidare.” Göteborgs-Posten

”Ämnet känns igen (...) men det är långtifrån uttröskat och Jenny Rogneby skriver om det med nerv. (...) Det är Jenny Rognebys fjärde och hittills bästa bok om Leona, en ensamvarg utan större behov av att hålla sig på rätt sida om lagen.” Dagens Nyheter

Om Jenny Rogneby

Kriminologen och tidigare brottsutredaren Jenny Rogneby har etablerat sig som en av sin generations mest spännande deckarförfattare i och med böckerna om Leona Lindberg, polisen med egen moral och egna metoder. Serien är hittills utgiven i fjorton länder och filmrättigheterna sålda till Hollywood.