Wahlström och Widstrand, 2022-03-17

Hyllade debutanten Ella-Maria Nutti i Samtal om böcker

En av vårens mest uppmärksammade debutanter Ella-Maria Nutti samtalar med Lisa Tallroth i podcasten Samtal om böcker. Ella-Maria ville prova allt som är svårt, som undertext, dialog och döden.

I romanen Kaffe med mjölk skickar hon ut mor och dotter på en skakig resa med en relation som gått i baklås. Från Gällivare till Stockholm (där finns mesarna som tar mjölk i kaffet) och kanske tillbaka igen?

"Jag har alltid känt saker för starkt i proportion till vad som har hänt" – läs en intervju av SelmaStories

Om Kaffe med mjölk

”Det känns som om Tilda står på andra sidan i en lång tunnel och hur snabbt Agneta än springer mot henne hamnar hon längre och längre bort. När vagnarna bromsar in och dörrarna öppnas säger en röst tänk på avståndet mellan vagn och plattform när du stiger av. Hon tittar på Tildas knän som nästan rör hennes. Tänk på avståndet. Som om hon nånsin tänker på nåt annat.”

En mamma och en dotter. Ett avstånd mellan dom lika långt som mellan Gällivare och Stockholm. En mamma som har något hon måste säga till sin dotter, något som inte kan vänta.

Kaffe med mjölk är en lika vemodigt finstämd som skimrande berättelse om en förälder och hennes barn och om hur de tunnaste trådarna kan vara de starkaste banden.

Sagt om boken

”Det är förtvivlat vackert, och en väldigt stark debut.” Göteborgs-Posten

”En innerlig roman som sätter sig i magen och som lämnar spår. Detta är Ella-Maria Nuttis debutbok, skriven med bravur.” Norrländska Socialdemokraten

"Vemodig, finstämd debut om såriga känslor mellan förälder och barn." Femina

"Kaffe med mjölk är en elegi över missade chanser, över oförmåga. Men också föräldrakärlek. Med den bitvis norrländska dialekten som tvingar fram en långsam läsning och Agnetas långsamma tjänstgöring med att torka gammrövar, ligger tankarna på Karin Smirnoffs trilogi om Jana Kippo inte långt borta." Vi

Malous bokklubb

Om Ella-Maria Nutti

Ella-Maria Nutti, född 1995 i Gällivare, studerar till psykolog på Umeå universitet. Tidigare har hon studerat på Långholmens författarskola.