Wahlström och Widstrand, 2018-10-15

Foto: Bard Henriksen

Geir Gulliksen skriver om den moderna relationsmänniskan

Geir Gulliksen är en av Norges främsta författare. Berättelse om ett äktenskap, som var hans första på svenska, fick ett stort genomslag både i hemlandet och i Sverige och för den nominerades han till Nordiska rådets litteraturpris 2015. Nu är aktuell med en ny roman Se på oss nu där han återigen skildrar hur en plötslig förälskelse och otrohet trasar sönder ett förhållande.

”Det är fullständigt känslomässigt utmattande att läsa Geir Gulliksens nya roman Se på oss nu”, skriver Borås Tidning

I Se på oss nu möter vi 50-årige Hans har varit gift med Ingunn i fjorton år. Hans ser sig själv och Ingunn på en videoinspelning från ett bröllop och det får honom att fundera på exakt hur lyckligt gift han är. På bröllopet träffar Hans nämligen den mycket yngre Harriet. Det blir nödvändigt för honom att reda ut vad den gryende relationen med Harriet egentligen betyder. Se på oss nu är en berättelse om hur lätt vi människor knyter an till varandra, om att mista sig själv till en annan. Och hur svårt det kan vara att plocka upp sig själv efteråt.

Geir Gulliksen, född 1963, debuterade 1986 och har som poet, romanförfattare, essäist och förläggare satt sin prägel på norsk litteratur under flera decennier. Geir Gulliksen har själv känt igen sig i flera böcker, bland annat i Karl Ove Knausgårds Min kamp – han är Knausgårds förläggare.

Läs mer: Geir Gulliksen möter bloggaren Flora Wiström.