Wahlström och Widstrand, 2022-04-28

Foto: Emil Malmborg

Författaren och kritikern Kristian Lundberg har avlidit

Författaren, poeten och kritikern Kristian Lundberg är död. Han blev 56 år.

Det är med stor sorg som förlaget nåtts av beskedet om att Kristian Lundberg har avlidit. Lundberg föddes i Malmö 1966. Han var en enormt produktiv författare, och publicerade ett trettiotal böcker i en rad olika genrer. Under många år var hans författarskap förknippat med Wahlström & Widstrand.

Han debuterade på förlaget 1991 med diktsamlingen Genom september och var då jämte bland andra Håkan Sandell och Lukas Moodysson en del av den punkiga poesigruppen Malmöligan. Debuten följdes under det kommande decenniet av flera diktsamlingar samt prosaboken Barcelonaincidenten (1998).

Han erhöll genom åren ett stort antal litterära utmärkelser för sitt författarskap som genomsyras av en kristen tro och ”en solidaritet med de utsatta bortom det politiska språket” (Lars Ahlin-stipendiet). Han skrev även totalt fem kriminalromaner, om kommissarie Nils Forsberg och gruppen för Extra Ordinära Utredningar (2004–2017) och med hemstaden Malmö som självklar skådeplats.

Det publika genombrottet kom med den självbiografiska Yarden (2009), som betraktas som en av de viktigaste moderna arbetarskildringarna och som även blev både teaterpjäs och film. Den följdes av ytterligare självbiografiska böcker: Och allt ska vara kärlek (2011), En hemstad (2013) och Dagar bland skuggor, träd och vatten (2016). Därefter utkom ännu fler dikt- och prosaböcker.

Christian Manfred jobbade under några år med Lundberg, som redaktör och senare även som förläggare:

– Våra tankar går idag till Kristians närmaste. Kristian Lundberg är en av sin generations mest betydelsefulla och unika röster. För mig är han den kanske främsta Malmöskildraren, i sina böcker så fullständigt sammantvinnad med den stad han levde och verkade i, så till den grad att det var svårt att tänka sig honom och hans skrivande från någon annan utgångspunkt än Malmö. Han tillhör också de poeter med en så tydligt egen röst att han ofta omedelbart går att känna igen, i anslag, i ordval och i tematik.