Wahlström och Widstrand, 2022-08-26

Foto: Sofia runarsdotter

Ella-Maria Nutti nomineras till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2022

Nu har Studieförbundet Vuxenskolan presenterat vilka författare som nomineras till författarpriset 2022. Ella-Maria Nutti finns bland årets författare. Hon nomineras för sin debutroman Kaffe med mjölk.

En jury har under sommaren läst och valt ut årets kandidater. Priset tilldelas en person som i sitt författarskap speglar nutidens landsbygd, med inriktning på författare i början av sin karriär. Läs mer om Studieförbundet Vuxenskolans författarpris.

Vem som mottar priset avslöjas på Bokmässan den 24 september i Göteborg, klockan 11.00. Ett författarsamt al efterföljer tillkännagivandet.

Ella-Maria Nutti: "Jag har alltid känt saker för starkt i proportion till vad som har hänt"

Om Kaffe med mjölk

"Det känns som om Tilda står på andra sidan i en lång tunnel och hur snabbt Agneta än springer mot henne hamnar hon längre och längre bort. När vagnarna bromsar in och dörrarna öppnas säger en röst tänk på avståndet mellan vagn och plattform när du stiger av. Hon tittar på Tildas knän som nästan rör hennes. Tänk på avståndet. Som om hon nånsin tänker på nåt annat."

En mamma och en dotter. Ett avstånd mellan dom lika långt som mellan Gällivare och Stockholm. En mamma som har något hon måste säga till sin dotter, något som inte kan vänta. 

Kaffe med mjölk är en lika vemodigt finstämd som skimrande berättelse om en förälder och hennes barn och om hur de tunnaste trådarna kan vara de starkaste banden. 

Ella-Maria Nutti, född 1995 i Gällivare, studerar till psykolog på Umeå universitet. Tidigare har hon studerat på Långholmens författarskola.

Sagt om boken

”Det är förtvivlat vackert, och en väldigt stark debut.” Göteborgsposten

"Kaffe med mjölk är en roman i koncentrerat format, kontrollerat genomförd och med starkt språk.” Arbetarbladet

”En innerlig roman som sätter sig i magen och som lämnar spår. Detta är Ella-Maria Nuttis debutbok, skriven med bravur.” Norrländska Socialdemokraten

"En psykologiskt finstämd berättelse om en mor och en dotters komplicerade relation." Västerbottens-Kuriren