Wahlström och Widstrand, 2021-06-08

Foto: Emelie Asplund

Elin Boardy medverkar i ny litteraturpodd

Elin Boardy samtalar med författarkollegorna Martin Engberg, Mattias Hagberg och Jessica Schiefauer i Det gränsar till galenskap – en ny podd om skrivande och litteratur. Samtalet kretsar kring glädjeämnen och vedermödor med det skrivande livet.

Lyssna på podden här.

Tidigare belönats med Tidningen Vi:s litteraturpris

Elin Boardy varvar sitt skrivande med en deltidstjänst som bibliotekarie i Lerum. Hon debuterade 2008 med romanen Allt som återstår, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. För sin bok Mary Jones historia (2014) tilldelades hon Tidningen Vi:s litteraturpris. Hennes senaste bok Nätterna på Winterfeldtplatz utkom i april 2020.

Om Nätterna på Winterfeldtplatz

Och hon stod mitt i detta, varm och lite berusad och det kom över henne mycket starkt: jag är här nu. Mitt i staden, mitt i natten, mitt i stunden. Utan att veta vad det var för liv detta, hur det skulle kunna bli. Vad hon skulle kunna bli. Men här fanns åtminstone något som hon trodde att hon längtade efter. Andra samtal, andra tankar. Heinz blick och Florians skratt och Minas varma händer och människorna i våningen som både såg henne och inte såg henne. Som inte väntade sig något av henne.

Berlin 1928. Hit söker sig nittonåriga Hedvig från Göteborg. Hon får arbete på kontor och lär känna den politiskt aktiva Mina, som visar henne Berlins dolda sidor. Hedvig möter en värld med andra sätt att leva, med möjligheter hon knappt vågat drömma om tidigare. I våningen på Winterfeldtplatz finner hon den fria tillvaro hon längtat efter. Här håller Heinz och Florian fester som aldrig tar slut. Här möts de avvikande, de revolutionära, de hämningslösa. Men på gatorna mullrar det, friheten som de alla kämpar för att uppnå är hotad från alla håll.

Sagt om boken

"Fint persongalleri och bra dialog." Upsala Nya Tidning

"... romanen är svår att lägga ifrån sig." Svenska Dagbladet

"Elin Boardys nya roman fångar fint en tidsperiod då allt fortfarande tycktes möjligt." Ljusdals-Posten

"Det här är en roman som är svår att lägga ifrån sig." Norrländska Socialdemokraten