Wahlström och Widstrand, 2022-11-21

Foto: Jean Francois Robert/modds

Édouard Louis framträder på Dramaten

Édouard Louis självbiografiska bok Vem dödade min far har blivit teaterpjäs i form av en monolog. Den 25 och 26 november gör pjäsen ett gästspel på lilla scenen på Dramaten i Stockholm. På scenen ser ni författaren själv i regi av den tyske regissören Thomas Ostermeier.

Mer information och biljettköp

Internationella författarscenen

I samband med Sverigebesöket i november samtalar Édouard Louis med poeten Athena Farrokhzad på Internationella författarscenen på Stadsteatern kulturhuset i Stockholm

Mer information och biljettköp

Malmö författarscen

Säsongen avslutas den 27 november med ett besök av Édouard Louis.

Mer information och biljettköp

Utkommer med ny bok

Den 15 november utkommer också Édouard Louis nya bok Att förändras: en metod. Boken tar vid där hans framgångsrika debut Göra sig kvitt Eddy Bellegueule (2015) slutade.

Denna självbiografiska berättelse kan, precis som hans tidigare verk, sägas befinna sig i skärningspunkten där skönlitteraturen möter sociologin.

Louis är den första i sin släkt som tar studenten och gör sedan ett osannolikt språng när han fortsätter studierna vid prestigefyllda École Normale Supérieure i Paris. Om att – med böckernas och vännernas hjälp – lyckas ta revansch på sitt förflutna och uppfinna sig själv på nytt.

Översättning av Marianne Tufvesson.

Sagt om boken

"Detta är Édouard Louis starkaste, mest ömsinta och mest rörande bok hittills." /Femme actuelle

"Den här bokens styrka (...) är dess desperata vitalitet..." /Publik'Art

"Rörande och fantastisk." /Le Masque et la Plume

Ny utgåva i pocket

Vi befinner oss i en liten industriort i Picardie i norra Frankrike. En värld utan förhoppningar om något annat än det som redan är. Männen dricker och sliter ut sina ryggar på fabriken, kvinnorna jobbar som städerskor eller stannar hemma när de blir med barn, det hela ackompanjerat av tevens konstanta brus. En värld där våldet aldrig är långt borta och där den unge Eddy inte passar in med sina manér, sitt feminina sätt. Sin homosexualitet. Han vill inget hellre än att bli en annan, en hårding, men byns dom över det annorlunda är oundviklig.

Göra sig kvitt Eddy Bellegueule handlar om priset man får betala när man är annorlunda, om den styrka som krävs för att bryta sig loss och göra en klassresa – och kanske ändå inte hitta hem. 

Om författaren

Édouard Louis, född 1992, gjorde sensationell debut med sin självbiografiska roman Göra sig kvitt Eddy Bellegueule (2015), som nominerades till Goncourtpriset. Med Våldets historia (2017), Vem dödade min far (2019), En kvinnas frigörelse och Att förändras: en metod (båda 2022) har han fortsatt att röna stor uppmärksamhet i hela den litterära världen.