Wahlström och Widstrand, 2023-10-26

De nomineras till det nya Prismapriset

Prisma Litteraturpris är en ny utmärkelse som tilldelas litterära verk som utforskar och förnyar den queerlitteraturen. De som har en omstörtande potential och hantverksskicklighet som engagerar en queer publik. Juryn som utser verken består av 50 bibliotekarier, kritiker, översättare, författare och litteraturvetare som delats in i sju jurygrupper.

De nominerade verken är:

Årets diktsamling

Eva-Stina Byggmästar för Vill du kyssa en rebell?

Motiveringen

Genom ett rikt och utarbetat språk fångar Eva-Stina Byggmästar förälskelsens och passionens vanvettiga, svettiga kärna. Med sköna naturbeskrivningar gestaltas den konstanta spänningen som uppstår i det akuta begärets drift.

Årets översättning

Marianne Tufvesson för översättningen av Édouard Louis Att förändras: En metod

Motiveringen

När Marianne Tufvessons stadiga hand tar Édouard Louis berättelser in i svenskan är det med full förståelse för författarens språk och stil. Översättningen gör plats för de våldsamma erfarenheter som beskrivs och fångar desperationen skapad av klassresans krav på att förändras. I Tufvessons knivskarpa översättning står det klart och tydligt: Queerheten kan vara både en orsak till att bli utsatt för våld men också biljetten ut från den underpriviligerade klasspositionen.

Litteraturgala i december

Prismottagarna presenteras 11 december, 2023 på Malmö Opera. Köp din biljett till litteraturgalan här.