Wahlström och Widstrand, 2022-11-07

Foto: Jarli & Jordan, Caroline Andersson renaud

De nomineras till det brittiska priset Petrona Award 2022

Maria Adolfsson, Jørn Lier Horst & Thomas Enger är några av de författare som kan få det prestigefyllda brittiska priset Petrona Award 2022. De nomineras till utmärkelsen ”Årets bästa skandinaviska kriminalroman” för Felsteg (Fatal Isles) respektive Rökridå. Böckerna är översatta till engelska av Agnes Broomé och Megan Turney. Prismottagaren avslöjas den 8 december. Bland övriga nominerade författare finns: Anders Roslund, Kjell Ola Dahl och Antti Tuomainen.

Läs mer om nomineringarna och priset här.

Juryn om de nominerade titlarna:

De utmärker sig för sitt språk, persongalleri, intrig och kvalitet överlag. De är originella, uppfinningsrika och ofta genreöverskridande och tar sig an högst komplexa ämnen som arv, mental ohälsa och djup sorg.

Om Petrona Award

The Petrona Award är ett brittisk pris som grundades till minne av skribenten och en av de första bloggarna Maxine Clarke som avled i december 2012. Hon brann för översatt kriminallitteratur, särskilt från de skandinaviska länderna. På sin blogg "Petrona" skrev hon hängivet och passionerat om genren. Maxime var en stor förespråkare och taleskvinna för skandinavisk kriminallitteratur.

Om Felsteg

Det är morgonen efter oistra, ostronfesten i Doggerland. En kvinna vaknar bakfull på ett hotellrum, i sällskap med fel man. En annan kvinna hittas brutalt ihjälslagen i sitt kök. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby får i uppdrag att leda mordutredningen, som inte underlättas av att hennes arrogante chef varit gift med offret. Kanske började allt redan i det märkliga kollektivet på sjuttiotalet. Kanske med ett telefonsamtal i våras. Kanske finns sanningen i byskvallret på puben Haren och Kråkan.

Karen Eiken Hornby har återvänt till Doggerland för att glömma sitt förflutna med hjälp av arbete, alkohol och män hon inte tycker om. Nu tvingas hon navigera mellan egna och andras felsteg.

Om Rökridå

En bombexplosion på nyårsafton sätter Oslo i terrorberedskap. Ett av namnen på listan över skadade är bekant för Alexander Blix: Ruth-Kristine Smeplass, mamma till Patricia som två år gammal kidnappades tio år tidigare och har varit försvunnen sedan dess. När fallet får ny aktualitet fattar också bloggaren Emma Ramm intresse för det olösta mysteriet. Från var sitt håll försöker Emma och Alexander tränga igenom den rökridå som lagts ut för att dölja sanningen om Patricias bortförande.