Wahlström och Widstrand, 2023-09-22

Foto: Fredrik Skogkvist

Daniel Boyacioglu får Natur & Kulturs litterära arbetsstipendium

Daniel Boyacioglu är en av de sexton författare som premieras med Natur & Kulturs litterära arbetsstipendium på vardera 100 000 kronor. Arbetsstipendiet vill bidra till möjlighet för arbetsro och fördjupning för författare och översättare. Stipendiet går även till översättare för att introducera okända, värdefulla författarskap och språk som annars inte så lätt hittar fram till förlagen.

Om Daniel Boyacioglu

Daniel Boyacioglu har skrivit sex diktsamlingar. Han har också turnerat med Riksteatern, spelat i I väntan på Godot på Dramaten, skrivit librettot till operan Triumf och tragedi för Kungliga Operan, gjort radioteateruppsättningar och tre musikalbum. Sedan 2013 arbetar han också som brandman. Han är akuell med Daniels bok.

Om Daniels bok

I det gamla testamentet lär vi känna Daniel som tjänade det babyloniska hovet och överlevde flera kungar. Daniel står som symbol för den trofaste och hans berättelse är en diasporaskildring. I "Daniels" bok ställer Daniel Boyacioglu frågan vem denna Daniel skulle varit idag? Vad säger han om det Sverige som lovat honom fred, men där gatuvåldet tagit hans kusin? Hur möter han rasblindhetens förgörande tystnad? Och hur tjänar han bäst sitt land?