Wahlström och Widstrand, 2022-09-08

Foto: Murdo McLeod

Claire Keegan nomineras till Bookerpriset 2022

Den irländska författaren Claire Keegan nomineras till Bookerpriset 2022 för sin bok Small Things Like These. Berättelsen finns översatt till svenska av Marianne Tufvesson och ingår i boken Det tredje ljuset/Små ting som dessa (2021). Vem som tilldelas Bookerpriset 2022 presenteras den 17 november.

Claire Keegan, född 1968, är en författarnas författare och räknas till en av de främsta på Irland. Keegan lever ett ostört liv på landsbygden, och när hon skriver en roman eller novellsamling om hundra sidor vart tionde år så är det en händelse.

Irländska Claire Keegan skriver kort, länge, gåtfullt och fräscht – läs en intervju!

Två berättelser om empati, hopp och tyst hjältemod

En liten flicka skickas till fosterföräldrar utan att veta när hon kommer att återvända. I främlingarnas hus får hon för första gången uppleva vad trygghet och kärlek är. Det tredje ljuset räknas idag som en modern klassiker och är en konstant bästsäljare på Irland. 

Bill Furlong beger sig en tidig morgon, strax innan jul, till klostret utanför staden för att leverera kol, men innan dagen är slut har han konfronterat mörkret och tystnaden i en stad som kontrolleras av kyrkan. Små ting som dessa är den fristående uppföljare vi väntat på i elva år. 

Sagt om boken

”… alldeles underbar och hjärtskärande.” SR

”Gnistrande i höstens mörker.” VK

"Efter Det tredje ljuset är jag närmast ovillig att ta mig an Små ting som dessa, eftersom jag tvivlar på att en upprepning av något så helgjutet ens är möjligt." Vi