Wahlström och Widstrand, 2020-03-06

Foto: Ulrica Zwenger

Camilla Grebes Skuggjägaren nomineras till Glasnyckeln

Camilla Grebes bok Skuggjägaren är en av de nominerade titlarna till Glasnyckeln 2020, Skandinaviska Kriminalsällskapets pris för Bästa Skandinaviska Kriminalroman. Prismottagaren offentliggörs av Skandinaviska Kriminalsällskapets senare under 2020. Skuggjägaren har tidigare belönats med Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 2019.

Till priset nomineras en bok från varje Skandinaviskt namn och de övriga nominerade är:

Gretellise Holm: Dødfunden (Danmark), Eva Frantz: Den åttonde tärnan (Finland), Lilja Sigurðardóttir: Svik (Island). Den norska nominerade titeln offentliggörs den 26 mars.

Om Skuggjägaren

En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma.  Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet – Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag. Skuggjägaren är en originell och skickligt iscensatt spänningsroman om den okuvliga driften att förstå sig själv, men också ett stycke samtidshistoria som sträcker sig från andra världskriget till nutid.

Röster om boken

"Fantastisk kvinnohistoria och polishistoria samt en spännande kriminalgåta i en." Christoffer Carlsson, Veckans Brott

"Camilla Grebe är en av de bästa deckarförfattarna vi har i det här landet för tillfället. Här finns inga klichéer, inget trams, bara utmärkt hantverk där alla redskap har använts väl. 'Skuggjägaren' kan läsas som en pamflett över en inskränkt tid som förpassade kvinnor till diskbänken, eller som en skildring över en tid då folkhemmet byggdes, då förorten skulle bli centrum för både arbete och bostäder. Eller så kan man läsa den som en kriminalroman och som sådan är den både gripande och spännande." Mats Palmquist, Borås Tidning

Om Camilla Grebe

Camilla Grebe är född 1968 och bor i Stockholm. Hon är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan och var bl.a. med och startade ljudboksförlaget StorySide samt har arbetat som marknadsdirektör på Lernia och som vd för Vin & Sprits dotterbolag Amfora Vinhus. Skuggjägaren är en fristående fortsättning på Dvalan (2018), Husdjuret – utsedd till bästa svenska kriminalroman 2017 av Svenska deckarakademin och belönad med Glasnyckeln – och Älskaren från huvudkontoret (2015).