Wahlström och Widstrand, 2018-08-10

Foto: Anna-Lena Ahlström

Camilla Grebe tilldelas Glasnyckeln 2018

Camilla Grebe tilldelas för sin roman Husdjuret Glasnyckeln 2018. Priset delas ut årligen av Skandinaviska Kriminalsällskapet.

Motiveringen lyder:

”En välskriven roman om polisen Malin Brundin som återvänder till sin gamla hembygd för att lösa ett fall som har rötter i hennes egna uppväxtår. Två olika berättarröster ger nyanserade redogörelser, samtidigt som romanen är en finstämd skildring av udda personligheter i en avfolkningsbygd, skriver Skandinaviska Kriminalsällskapet i ett pressmeddelande.”

Camilla Grebe om priset:

”Jag är väldigt, väldigt glad. Både för att jag tycker att Husdjuret är min bästa bok och för att jag jobbade så mycket med den. Jag minns inte hur många omskrivningar jag gjorde innan jag var nöjd.”

Övriga nominerade till årets Glasnyckel:

Danmark: Elsebeth Egholm, Jeg finder dig altid
Finland: Mikko Porvali, Veri ei vaikene (på svenska i höst som Blod döljer inget)
Island: Arnaldur Indriðason, Petsamo (på svenska i höst som Farlig flyktväg)

Priset delas ut för 27:e gången och den första mottagaren var Henning Mankell, som 1992 belönades för Mördare utan ansikte.

Malin är den unga kvinnliga polisen som har hela sitt liv prydligt utstakat. Hanne är profileraren med minnesförlust som fruktar sin framtid. Jake är pojken som bär på en onämnbar hemlighet. Alla förs de samman av ett brutalt mord i ett gammalt stenröse i den sörmländska byn Ormberg under några kalla vinterveckor. Husdjuret är roman om ett fruktansvärt brott, om de människor som begick det och de som löser det.

Den första november utkommer Dvalan – Camillas nya kriminalroman där vi möter både nya och bekanta ansikten.