Wahlström och Widstrand, 2019-11-24

Camilla Grebe prisas för årets bästa kriminalroman

Svenska Deckarakademin har utsett Camilla Grebe och hennes bok Skuggjägaren till årets bästa kriminalroman med motiveringen: ”En elegant komponerad polisroman med kvinnohistoriskt perspektiv”. Priset, som kallas Den gyllene kofoten, överlämnades till Grebe under en utdelning på Deckarbiblioteket vid Eskilstuna stadsbibliotek.

Om boken

En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma. Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet – Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag. Skuggjägaren är en originell och skickligt iscensatt spänningsroman om den okuvliga driften att förstå sig själv, men också ett stycke samtidshistoria som sträcker sig från andra världskriget till nutid.

Om Camilla Grebe

Camilla Grebe är född 1968 och bor i Stockholm. Hon är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan och var bl.a. med och startade ljudboksförlaget StorySide samt har arbetat som marknadsdirektör på Lernia och som vd för Vin & Sprits dotterbolag Amfora Vinhus. 2015 debuterade Camilla Grebe som författare på egen hand med den hyllade psykologiska thrillern Älskaren från huvudkontoret. 2017 kom den fristående uppföljaren: Husdjuret, som utsågs till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademien och som 2018 belönades med Glasnyckeln för bästa skandinaviska dito.