Wahlström och Widstrand, 2020-09-04

Foto: Ulrica Zwenger

Camilla Grebe nomineras till Årets deckarförfattare 2020

Camilla Grebe nomineras till BookBeats pris Årets svenska deckarförfattare 2020. Priset delas ut vid den digitala Crimetime-festivalen i slutet av september.

Priset är helt datadrivet och baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste böckerna från svenska deckarförfattare har varit under det senaste året. För att kvala in ska författaren ha släppt minst en deckare under de senaste tolv månaderna.

Anna Riklund, Head of Content Curation BookBeat:

– Vi ser mycket fram emot att dela ut det här priset i samarbete med Crimetime i år igen. Deckargenren står sig stark bland lyssnarna. Förra årets vinnare Sofie Sarenbrant som är nominerad igen får konkurrens från flera som är med för första gången. Nu har BookBeats användare under ett par veckors tid sista chansen att lyssna på och ge toppbetyg till sina favoritdeckare innan vi utser vinnare.

Om Camilla Grebe

Camilla Grebe är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan och var bl.a. med och startade ljudboksförlaget StorySide samt har arbetat som marknadsdirektör på Lernia och som vd för Vin & Sprits dotterbolag Amfora Vinhus. Skuggjägaren är en fristående fortsättning på Dvalan (2018), Husdjuret – utsedd till bästa svenska kriminalroman 2017 av Svenska deckarakademin och belönad med Glasnyckeln – och Älskaren från huvudkontoret (2015). Camilla Grebe har tilldelats Glasnyckeln för sin kriminalroman Skuggjägaren, som tidigare också utsetts till Årets bästa svenska kriminalroman 2019. Det är andra gången på tre år som Camilla Grebe belönats med Glasnyckeln. 2018 prisades hon för Husdjuret. Camilla Grebe är den tredje författaren som prisats två gånger.

Om Skuggjägaren

En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma.  Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet – Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag. Skuggjägaren är en originell och skickligt iscensatt spänningsroman om den okuvliga driften att förstå sig själv, men också ett stycke samtidshistoria som sträcker sig från andra världskriget till nutid.