Wahlström och Widstrand, 2023-05-16

Foto: Serena Bolton

Bonnie Garmus tilldelas British Book Awards – Årets författare

Den amerikanska författaren Bonnie Garmus prisas på nytt. I veckan utsågs hon till Årets författare av British Book Awards. Hennes mångfaldigt prisade debutroman Lektioner i kemi har blivit en internationell bästsäljare och sålts till 40 länder.

Bonnier Garmus flyttade till London 2017 och tecknade upp sig på en skrivarkurs och där mötte hon också sin agent. Det brittiska förlaget Transworld stod senare som segrare i budgivningen för att ge ut boken.

Anmärkningsvärt är också att Bonnie Garmus debuterade som 64-åring, väldigt ovanligt i en bransch där man är fixerad av ungdom. Bonnie Garmus i en intervju i Bookseller: "Det känns underbart att ha nått detta mål i denna ålder".

Om Lektioner i kemi och Bonnie Garmus

Romanen tar oss med till Kalifornien på 1960-talet. Elizabeth Zott är kemist, ensamstående mamma och stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Elizabeth lär inte bara hur man lagar mat, utan också kemins lagar och hur man ändrar status quo. Hon lär kvinnorna att en kvinnas plats är ute i världen.

Översättning av Sofia Nordin Fischer.

Bonnie Garmus, född i Kalifornien 1957, är copywriter inom områden som teknologi, medicin och utbildning. Hon är öppet vattensimmare och roddare. Bonnie Garmus är numera bosatt i London.

  • Utvald till årets författare av Waterstones – Englands största bokhandelskedja
  • Korad till årets bok av Dymocks – Australiens största bokhandelskedja
  • Listas som årets bok av Goodreads läsare. (Lektioner i kemi har i skrivande stund 4,4 i betyg med 221 000 som röstat!)
  • Utvald till årets bästa romandebutant av tidningen Observer