Wahlström och Widstrand, 2022-12-12

Foto: Serena Bolton

Bonnie Garmus och Lektioner i kemi prisas

Året närmar sig sitt slut och många listar årets böcker och författare. Bonnie Garmus och debutromanen Lektioner i kemi är en stor favorit och utmärker sig särskilt på återförsäljares listor och på Goodreads.

  • Utvald till årets författare av Waterstones – Englands största bokhandelskedja
  • Korad till årets bok av Dymocks – Australiens största bokhandelskedja
  • Listas som årets bok av Goodreads läsare. (Lektioner i kemi har i skrivande stund 4,4 i betyg med 221 000 som röstat!)
  • Utvald till årets bästa romandebutant av tidningen Observer

Foto: Serena Bolton

Om Lektioner i kemi och Bonnie Garmus

Romanen tar oss med till Kalifornien på 1960-talet. Elizabeth Zott är kemist, ensamstående mamma och stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Elizabeth lär inte bara hur man lagar mat, utan också kemins lagar och hur man ändrar status quo. Hon lär kvinnorna att en kvinnas plats är ute i världen.

Bonnie Garmus, född i Kalifornien 1957, är copywriter inom områden som teknologi, medicin och utbildning. Hon är öppet vatten-simmare och roddare. Bonnie Garmus är numera bosatt i London.

Sagt om boken

"Garmus levererar en klockren röst, en outplånlig hjältinna och relaterbara kärleksrelationer … I centrum för romanen står Elizabeth Zott, en begåvad forskningskemist som är absurt självsäker och immun mot sociala konventioner … Elizabeth är en feministisk och modern tänkare i en värld som inte är alls redo för hennes skarpsinne, karaktär och ambitioner … Garmus hänför. Hon har skapat en oförglömlig samling av envisa och säregna karaktärer. Hon har gett oss en humoristisk roman just i det ögonblick då vi behöver en." Washington Post

"Zott är en mästerligt gestaltad karaktär som är omöjlig att inte älska … En varm och beroendeframkallade roman som på ett sinnrikt och underhållande sätt tar upp de svåra frågorna kring kvinnors självständighet, vikten av att vara sann mot sig själv och varför vi borde vägra att acceptera de begränsningar andra försöker påtvinga oss. En triumf." Daily Mail

"Resultatet är en smart och rolig debut med stort hjärta som kombinerar kemiska element till att bli vad som tycks vara en vinnande formula." The Times

"Elisabeth Zott är den skarpa och starkt lysande stjärnan i Garmus slagfärdiga debut. Zott har en komplicerad familjehistoria, hon brinner för vetenskap och hon har svårt att acceptera det amerikanska 1960-talets sexistiska status quo. När hon får sparken från sitt labb och lämnas att bli ensamstående förälder låter hon sig övertalas att ta ett jobb som programledare för ett matlagningsprogram på tv. Snart serverar hon en hel nation av underskattade kvinnor en generös portion självvärde jämte sina omsorgsfulla recept, samtidigt som hon stakar ut sin egen okonventionella väg i en värld av missunnsamma människor och odugliga chefer. Brilliant." Daily Mail, Best New Fiction.

"Feminism är katalysatorn som får Lektioner i kemi att fräsa som saltsyra på kalksten. Elizabeth Zott är inte en ’girl boss’ eller en ’kvinnlig kemist’; hon är en banbrytare och en expert på att skapa någonting av ingenting … Att placera Elizabeth Zott bland bokvärldens rosa rakhyvlar är att missa skärpan i Garmus budskap. Lektioner i kemi kommer att få dig att tänka på alla de kvinnor som föddes före sin tid – kvinnor som blev åsidosatta och ignorerade för att de inte var lika påhittiga, handlingskraftiga och tursamma som Elisabeth Zott. Hon är en påminnelse om hur långt vi har kommit, men också om hur långt vi fortfarande har att gå.” New York Times

"Allt oftare kommer hypade debutromaner med betydande tv-avtal och denna gång förstår jag redan efter första kapitlet att det är helt rättfärdigat. Lektioner i kemi ”is that rare beast”; en välskriven, humoristisk och tankeväckande berättelse som med både trygg och lätt hand använder sig av sin research, och med meningar så klockrena att man aldrig kan ana att det är en debutroman." The Guardian